Bagdad stelt uitgaansverbod in om aanhoudende protesten te beteugelen

Demonstranten stichten brand in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
AP Demonstranten stichten brand in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
In de Iraakse hoofdstad Bagdad is sinds deze nacht een uitgaansverbod van kracht. De maatregel komt er nadat er bij grootschalige protesten de afgelopen 24 uur tijd negen mensen zijn omgekomen. Er wordt al twee dagen gedemonstreerd in de hoofdstad. Vandaag belooft een echte test worden voor de regering van Adel Abdel Mahdi, die aan het einde van de maand zijn eerste kaars uitblaast. 

Het uitgaansverbod verbiedt elke beweging van voertuigen of mensen. Uitzonderingen worden gemaakt voor reizigers van en naar het vliegveld, ambulances, ziekenhuismedewerkers, religieuze pelgrims en medewerkers van elektriciteit- en waterbedrijven.

In drie andere steden, Nasiriya, Amara en Hilla, waren al uitgaansrestricties ingesteld nadat protesten over onder meer corruptie en werkloosheid escaleerden.

lees verder onder de foto:

Een demonstrant met de Iraakse vlag over zijn schouders maakt het vredesteken in Bagdad.
AFP Een demonstrant met de Iraakse vlag over zijn schouders maakt het vredesteken in Bagdad.

De manifestanten komen onder meer op straat tegen corrupte politici, werkloosheid en vragen de oprichting van functionele openbare diensten. Tot dusver hebben de autoriteiten de protesten hardhandig aangepakt, met onder andere traangas en waterkanonnen. In sommige gebieden zijn sociale media en communicatie-apps als Twitter en WhatsApp geblokkeerd. De Verenigde Naties (VN) heeft de Iraakse overheid opgeroepen het recht van de bevolking om te demonstreren te respecteren.

Grote frustratie

Er heerst grote frustratie onder de Iraakse bevolking door de slechte infrastructuur en de werkloosheid. Er wordt dan ook regelmatig geprotesteerd in het twaalfde meest corrupte land ter wereld. Het land is een van de grootste olieproducenten ter wereld, maar kampt met een acuut energietekort. Veel delen van het land zijn verwoest na de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Een demonstrant maakt het vredesteken in Bagdad.
AFP Een demonstrant maakt het vredesteken in Bagdad.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc LInden

    democratie zoals overal... je mag protesteren en dan kunnen we voortdoen zoals we bezig waren..blijf je protesteren dan geven we geen toelating meer en doen we voort zoals we bezig waren. Hong-Kong Chinezen hebben karakter

  • Jürgen Mouton

    De overheid gebruikt (dodelijk) geweld, en verbied nadien protesten. Zo is het natuurlijk makkelijk, om het volk de mond te snoeren...