Amnesty: "Vrouwen met IS-banden worden seksueel uitgebuit in Iraakse vluchtelingenkampen"

Iraakse vrouwen en kinderen van wie verondersteld wordt dat ze banden hebben met IS, worden gestraft voor misdaden die ze niet hebben begaan", zegt Lynn Maalouf, Amnesty's onderzoeksdirecteur voor het Midden-Oosten.
AP Iraakse vrouwen en kinderen van wie verondersteld wordt dat ze banden hebben met IS, worden gestraft voor misdaden die ze niet hebben begaan", zegt Lynn Maalouf, Amnesty's onderzoeksdirecteur voor het Midden-Oosten.
Vrouwen die mogelijke banden hebben met de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS) worden in de Iraakse vluchtelingenkampen op grote schaal gediscrimineerd en seksueel uitgebuit. Dat klaagt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International aan in een vandaag verschenen rapport. Amnesty vraagt de Iraakse overheid om op te treden tegen de wantoestanden.

Het rapport van Amnesty is gebaseerd op interviews met 92 vrouwen in acht kampen voor intern ontheemden in de Iraakse provincies Nineve en Salah ad-Din. Er werden ook medewerkers van ngo's, leden van kampbesturen en VN-functionarissen ondervraagd. 

De getuigenissen tonen aan dat Iraakse vrouwen en kinderen in binnenlandse vluchtelingenkampen op grote schaal gediscrimineerd worden wanneer het vermoeden bestaat dat ze connecties hebben met IS. Zo wordt hen voedsel en medische zorg ontzegd. 

Seksuele uitbuiting

Amnesty stelt dat in elk van de acht kampen ook sprake is van seksuele uitbuiting van vrouwen door veiligheidstroepen, gewapende bewakers en militieleden. De vrouwen worden gedwongen om seksuele handelingen uit te voeren in ruil voor geld, humanitaire hulp of bescherming. "Iraakse vrouwen en kinderen van wie verondersteld wordt dat ze banden hebben met IS, worden gestraft voor misdaden die ze niet hebben begaan", zegt Lynn Maalouf, Amnesty's onderzoeksdirecteur voor het Midden-Oosten. "Deze gezinnen, die verdreven werden uit hun gemeenschap, kunnen nergens en bij niemand terecht. Ze zitten vast in kampen, verstoten en zonder toegang tot water, voedsel en andere basisbenodigdheden."

"Aanleiding voor nieuw geweld"

Amnesty vreest bovendien dat de "vernederende collectieve straf" de aanleiding kan vormen voor nieuw geweld in Irak. "Zo bouw je niet aan de rechtvaardige en duurzame vrede waar de Iraki's zo wanhopig naar verlangen en die ze zo nodig hebben."

De mensenrechtenorganisatie roept de Iraakse overheid nu op om een einde te maken aan de wantoestanden. "De Iraakse regering moet tonen dat het haar ernst is met het beëindigen van het geweld tegen deze vrouwen, door alle daders ter verantwoording te roepen en alle gewapende mannen de toegang tot de ontheemdenkampen te ontzeggen", zegt Maalouf.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Hier is het preekwoord van tel. Bezint eer ge begint.

 • Berdine BERDINE JOOS

  Hebben er deugd van en willen er blijven.

 • willy platteau

  toen IS nog de plak zwaaide, toen hebben we dezelfde vrouwen niet horen klagen ! ze woonden in de mooiste huizen , waar ze eerst de eigenaars gedood of verdreven hebben ,het beste eten enz. toen hun,,strijders,, onschuldige en ongewapende burgers op gruwelijke wijze vermoord hebben , hebben we ze ook niet gehoord ! wel, laat ze maar in deze kampen zitten , ze zitten er goed !

 • Jan Van Leive

  Ik heb Amnesty niet gehoord of gezien bij al de wandaden van IS waartoe deze vrouwen ook behoren

 • Erik Bertels

  AI is een links, islamitisch clubje. Verliest elke geloofwaardigheid. Meet met twee maten en twee gewichten.