Amerika roept generaals bijeen voor oorlog tegen IS

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Carter spreekt militairen in Koeweit toe.
AP De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Carter spreekt militairen in Koeweit toe.
Amerika's hoogste militaire commandanten en generaals komen bijeen in Koeweit voor overleg over de oorlog tegen Islamitische Staat (IS). De nieuwe minister van Defensie Ash Carter bestrijdt dat de ongewone bijeenkomst een signaal is dat de oorlog tegen IS faalt en een nieuwe strategie nodig is.

Aan het overleg in Camp Arifjan, van waaruit de oorlog tegen IS wordt gevoerd, doen Amerika's hoogste commandanten in het Midden-Oosten, Europa en Afrika mee. Ook diverse Amerikaanse ambassadeurs, de commandant van Amerika's commando's en de generaal die de campagne tegen IS leidt, James Terry, zijn door de bewindsman voor overleg naar Koeweit geroepen. 

Een hoge Defensie-functionaris bestrijdt dat het topoverleg een teken is dat de oorlog tegen IS in problemen is of dat de huidige strategie op de schop gaat. In het Congres woedt een fel debat over president Obama's aanpak van de oorlog. Volgens de Republikeinen is de campagne tegen de jihadisten militair te beperkt om te slagen. Ook groeit de ongerustheid in Washington over de groei van IS, met name in Libië.

Herziening

"Ik verwacht geen belangrijke herziening van onze strategie", aldus een hoge Defensiefunctionaris in het gevolg van Carter. Wel zullen de zwakke en sterke kanten van de aanpak, aldus de functionaris, worden besproken. Carter zelf waarschuwde dat de campagne alleen kan slagen als de terreinwinst die op IS wordt geboekt, zoals in Irak, kan worden behouden. "We zullen ze een beslissende nederlaag toedienen", aldus de minister. "Laat daar geen twijfel over bestaan. Het moet een beslissende nederlaag zijn."