22 doden bij bombardement op Fallujah in Irak

REUTERS
Bij een bombardement op de stad Falluja in het westen van Irak zijn gisteren 22 doden gevallen. Dat meldt een arts van het voornaamste ziekenhuis in de stad, die sinds januari in handen is van rebellen.

Volgens dokter Ahmed Shami raakten 36 anderen gewond in het bombardement. De stad, die het tijdens de Anglo-Amerikaanse bezetting zwaar te verduren kreeg, is momenteel in handen van opstandelingen.

Leden van de jihadistische groep Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) en tribale antiregeringsstrijders hebben sinds begin januari de controle over Fallujah en enkele wijken van Ramadi, 40 kilometer verderop. Sindsdien vinden regelmatig confrontaties plaats tussen de rebellen en Iraakse soldaten.

Volgens Mahmud al-Zobay, een leider van de Zoba-stam, zijn zondag ook zes stadswijken gebombardeerd bij hevige gevechten. In totaal vielen bij het geweld zondag in Irak 40 doden. Sinds het uitbreken van het nieuwe geweld in Fallujah en in de gehele provincie al-Anbar zijn zeker 350 mensen gedood bij geweld. Het merendeel van de slachtoffers zijn burgers.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) beschuldigde onlangs nog het leger ervan lukraak woonzones te bombarderen in zijn strijd tegen de opstandelingen.

Bagdad

Vanochtend vielen er nog eens negen doden bij een aanslag ten noorden van Bagdad, in de provincie Salaheddin. Drie soldaten kwamen om bij een aanslag met een autobom in Tarmiya, eveneens ten noorden van de hoofdstad. In de buurt van een moskee in Iskanderija, ten zuiden van Bagdad, eiste de explosie van een autobom twee mensenlevens.Video