"Verkrachting als oorlogswapen" drijft IS-slavinnen tot zelfmoord

Jezidi-soldaten bewaken een tempel op de Sinjarberg.
REUTERS Jezidi-soldaten bewaken een tempel op de Sinjarberg.
Honderden, misschien duizenden jezidivrouwen en -meisjes zijn door IS-strijders en hun sympathisanten gemarteld. Dat blijkt uit een publicatie van Amnesty International. Velen liepen volgens de onderzoekers ernstige trauma's op nadat ze het slachtoffer werden van seksueel geweld.

"Islamitische Staat gebruikt verkrachting als oorlogswapen en pleegt daarmee oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid", zegt Amnesty. De vrouwen en meisjes werden door Islamitische Staat gevangengenomen bij de strijd op de Sinjarberg in augustus. Veel jezidi's, een Koerdische religieuze minderheid, werden daarbij gedood.

Vele van de veertig ontsnapte vrouwen die Amnesty-onderzoekster Donatella Rovera in Irak aantrof, waren ernstig getraumatiseerd. Ze waren door IS-strijders seksueel mishandeld, verkocht, weggegeven of gedwongen te trouwen. Een van de vrouwen vertelt over Jilan, een 19-jarige medegevangene die zelfmoord pleegde in een badkamer. "Ze sneed haar polsen door en hing zichzelf op. Ze was heel mooi. Ik denk dat ze wist dat een man haar zou meenemen en dat ze zichzelf daarom het leven ontnam."

Medische hulp

Ook Randa, een meisje van 16, werd samen met haar familie ontvoerd. Ze werd verkocht aan en verkracht door een veel oudere man. "Da'esh (IS) heeft onze levens verwoest. Wat zal er met mijn familie gebeuren? Ik weet niet of ik ze ooit terugzie."

Amnesty waarschuwt dat er dringend nood is aan medische hulp en psychologische bijstand. De Koerdische regering, de Verenigde Naties en andere hulpverlenende organisaties moeten hun verantwoordlijkheid nemen, klinkt het, opdat "de vrouwen en meisjes weten waar zij terechtkunnen".

IS heeft onze levens verwoest. Wat zal er met mijn familie gebeuren?

Randa (16)