"Soldaten komen best niet buiten in uniform"

REUTERS
Defensie denkt na over maatregelen om militairen te beschermen tegen mogelijke wraakacties van IS. De legerleiding wil ook bij families van het militair personeel dat naar Jordanië vertrekt, beter hun veiligheid verzekeren.

In Nederland heeft Defensie al een eerste maatregel getroffen: militairen krijgen de raad om niet in uniform met het openbaar vervoer te reizen. Aanleiding is een video waarin een Nederlandse jihadstrijder oproept "een stevige daad tegen de overheid te stellen". Ook bij ons is Defensie zich ervan bewust dat er ook mogelijk maatregelen moeten komen om militairen te beschermen.

Sociale media
"We kunnen ons personeel aanraden om naar het werk te gaan in jeans en polo", zegt woordvoerster Ingrid Baeck. "We kunnen ook aan de families van de militairen die vertrekken, vragen om niet aan jan en alleman te vertellen waar hun man of zoon zit. Op dit ogenblik is er nog geen enkele maatregel opgelegd, maar we denken erover na." Het militaire personeel dat vandaag of morgen op missie vertrekt, kreeg alvast het bevel om weg te blijven van sociale media en zeker niet op Facebook te posten dat ze in Jordanië zitten.

LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS. OOK BESCHIKBAAR IN DIGITALE VERSIE