'Sobere' kalief bespot om peperduur horloge

kos
De leider van terreurgroep ISIS Aboe Bakr Al-Baghdadi, die zichzelf onlangs tot kalief uitriep en in een videoboodschap alle moslims opdroeg hem te gehoorzamen, heeft onder zijn aanhangers verdeeldheid gezaaid met zijn toespraak. Niet door de inhoud ervan maar wel door het peperduur horloge dat de 'bescheiden' kalief scheen te dragen.

Het was de eerste keer dat Baghdadi, die voorheen zelden in het openbaar verscheen, in een videoboodschap te zien was tijdens een preek in de Iraakse stad Mosoel. De authenticiteit van de video, was volgens AFP evenwel moeilijk te verifiëren.

"Ik ben de Wali (leider), die is uitverkoren om jullie te leiden, maar ik ben niet beter dan jullie", aldus Baghdadi, die een zwarte tulband en een lang traditioneel kleed droeg. Maar vanonder zijn mouw kwam ook een flitsend horloge piepen en dat leidde tot kritiek en spottende commentaren.

De keuze van het accessoire, waarvan men vermoedde dat het om een Omega Seamaster, Sekonda of Rolex ging, was in tegenspraak met de boodschap die de jihadleider verkondigde om alle westerse invloeden af te zweren. Het kleinood zou al snel zo'n 4.500 euro kosten.