'Jihadist' opgepakt bij betoging in Brussel voor christenen in Irak

In Parijs kwamen vorige week honderden demonstranten de straat op uit solidariteit met de verjaagde christenen in Irak.
PHOTO_NEWS In Parijs kwamen vorige week honderden demonstranten de straat op uit solidariteit met de verjaagde christenen in Irak.
Ruim 1.100 mensen zijn volgens een schatting van de politie vandaag voor het Europees Parlement in Brussel bijeengekomen om te protesteren tegen de vervolging van religieuze minderheden in Irak. Een steuncomité voor oosterse christenen - Comité de Soutien aux Chrétiens d'Orient - had tot de betoging opgeroepen.

In de rand van de manifestatie op het Luxemburgplein riepen twee jongeren op tot het doden van de christenen. Volgens bronnen dichtbij het incident droeg een van de twee een T-shirt met een jihad-logo en had de andere een mes. De politie pakte een van de twee op.

Vandaag gaat het over het Israëlisch-Palestijnse conflict, maar wordt amper over het probleem in Irak gesproken, terwijl de christenen daar aan hun lot worden overgelaten, zei Yusuf Ergen van het comité dat de betoging organiseerde. "Er was sprake van ruim 35.000 christenen in Mosoel. De jihadisten hebben symbolen op hun huizen aangebracht om hen te dwingen te kiezen voor de islam, ballingschap of de dood." Het steuncomité vraagt bescherming voor deze mensen.

De betogers stapten na de bijeenkomst op het Luxemburgplein naar het Frère-Orbanplein. Op kop liepen afgevaardigden van de verschillende oosterse rites. Een van hen, broeder Benoît Wailliez van de Priesterbroederschap St. Pius X, zei: "Binnenkort zullen er geen christenen meer zijn in het Midden-Oosten, terwijl ze er al 600 jaar voor de moslims waren. Het is de wieg van Christus. Het is ontoelaatbaar dat ze vervolgd, gedood, weggejaagd worden uit Irak."