"IS controleert nog slechts 14% van Iraaks grondgebied"

REUTERS
De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) controleert "nog slechts" 14 procent van het grondgebied in Irak. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse regering gezegd. De aanwezigheid van IS in de steden en provincies van Irak is fors gedaald: waar de jihadisten van IS vroeger nog 40 procent van het grondgebied in handen hadden, is dat vandaag de dag nog slechts 14 procent, aldus Saad al-Hadithi op de staatstelevisie.

In juni 2014 had de terreurbeweging nog een grootschalige operatie gelanceerd. De organisatie veroverde toen grote delen van het Iraakse grondgebied ten westen, oosten en noorden van Bagdad, en riep er het "kalifaat" uit. Na de vorming van een internationale coalitie onder leiding van de VS, die sinds augustus 2014 militaire steun verleent aan de Iraakse en Koerdische troepen, verloor IS opnieuw de controle over diverse steden waaronder Tikrit en Ramadi.

Hoewel de jihadisten dus aan terrein verliezen beschikken ze nog altijd over enkele stevige bolwerken, zoals Mossoel, de tweede stad van het land. Ze zijn ook nog altijd in staat om hard toe te slaan in Bagdad of andere voornamelijk sjiitische regio's, getuige daarvan de bloedige aanslagen in Bagdad vandaag met in totaal bijna 100 doden.