"Grote meerderheid zegt ja tegen Koerdische onafhankelijkheid"

Feestende Koerden op straat in Kirkuk.
getty Feestende Koerden op straat in Kirkuk.
Bij het omstreden onafhankelijkheidsreferendum in de Koerdische regio in Noord-Irak tekent zich een grote meerderheid af voor het ja-kamp. De kiescommissie in Erbil schat op basis van de eerste tellingen dat meer dan 90 procent van de kiezers heeft gekozen voor onafhankelijkheid.

De commissie maakte gisterenavond bekend dat de opkomst volgens voorlopige cijfers 72 procent bedroeg. De definitieve uitslag van de niet-bindende volksraadpleging wordt naar verwachting binnen enkele dagen openbaar gemaakt, maar veel inwoners van Erbil gingen vlak na de stembusgang alvast de straat op om te feesten.

Onderhandelen

Als de kiezers inderdaad het ja-kamp aan een meerderheid helpen, willen de Iraakse Koerden gaan onderhandelen met de centrale regering in Bagdad. Die heeft het referendum over de afscheiding van de Koerdische gebieden al ongrondwettelijk verklaard. Ook buurlanden Turkije en Iran, die eveneens veel Koerdische inwoners hebben, zijn fel tegen een onafhankelijk Koerdistan.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Amari Nagib

  In spanje mogen ze geen referendum organiseren....... Democratie in Europa yeah right

 • vandekempen las campinas

  de koerden hebben, meer dan wie ook, recht op hun onafhankelijkheid. ondanks een eeuw zware vervolgingen blijven ze geloven in hun democratie.

 • Ke Pp

  Opkomst mag ver onder de 70% omdat alleen de koerden gingen stemmen. En dit is een situatie creëeren voor meer oorlog in dat gebied ze willen echt niet dat het daar is word geleefd zonder oorlog

 • Patjeam Pm

  Mooi zo en de Turken moeten hun daar niet mee bemoeien,zouden beter een lesje ui trekken en de Koerden langs hun zeide ook onafhankelijk laten worden

 • Erik Wijmeersch

  30% van Turkije zijn coloniale gebieden gestolen van de Grieken. De andere 70% zijn van de Armeniërs de oorspronkelijke bewoners.