Irak wil geen Europese IS-strijders berechten

AFP
Irak is niet bereid om Europese IS-strijders uit de Koerdische kampen in Syrië te berechten, zoals onder meer België en Nederland vragen. "Onze wet staat het niet toe", zegt de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Alhakim in een interview met NRC Handelsblad.

Irak zal alleen de 'eigen' Iraakse IS-strijders terugnemen en berechten. "Wij nemen de verantwoordelijkheid voor onze burgers, hun vrouwen en kinderen." Volgens Alhakim moeten de Europese landen, en dus ook Nederland, hetzelfde doen voor hún mensen. "Dat is wat wij deze landen adviseren.”

Minister van Binnenlandse ­Zaken Pieter De Crem (CD&V) verklaarde begin oktober in Terzake dat België samen met Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werk wil maken van de berechting van IS-strijders uit Noord-Syrië in de regio. "Dat moet gebeuren in Irak", zei De Crem. Maar Irak zou al eind september, tijdens een vergadering in New York, aan een twintigtal landen duidelijk hebben gemaakt dat dit geen optie is, aldus Alhakim. Sindsdien was er nog twee keer ­telefonisch overleg met zeven ­Europese landen, schrijft De Standaard.

De Crem verwees volgens de krant voor een reactie door naar Buitenlandse Zaken. Daar kon men gisteren geen uitsluitsel geven over de vraag of België een van die zeven Europese landen was.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Charlotte De greef

  @ Joachim Button, je ziet dat heel juist! En als er iemand in de Europese regeringen zat met jouw verstand zou die dat inderdaad laconiek kunnen opperen en het zou rap gedaan zijn met die zever.

 • Charlotte De greef

  Dit zijn niet onze burgers. Dit zijn mensen die ons haten, ons de rug hebben toegekeerd en die niet eens autochtoon zijn. Ze hebben ginder misdaden gepleegd dus is het logisch dat ze ginder worden gestraft.

 • Stefaan Baert

  Naar hier halen, veroordelen en levenslang vastzetten is te doen. Groot probleem is dat wereldvreemde rechters hen vrijlaat.

 • danny janssens

  goed zo, laat ze maar hun gang gaan met de racistische vlaming

 • joachim albert

  Als ze feiten niet in Irak hebben gepleegd (maar in Syrië), waarom zou Irak moeten vervolgen? En mensen met racistische commentaren dienen zich te onthouden aub België is verantwoordelijk voor zijn eigen onderdanen. Punt. Mvg