Irak roept overwinning op IS uit in Mosoel

reuters
De Iraakse premier Haydar al-Abadi heeft de zo goed als volledige bevrijding van de noordelijke grootstad Mosoel uitgeroepen. Na acht maanden van gevechten heeft het Iraakse leger nu ook de controle over de oude stad van Mosoel verworven. "Een overwinning", klinkt het.

Vanochtend klonk het nog dat het "nog een kwestie van uren was vooraleer Mosoel bevrijd zou zijn". Premier Haydar al-Abadi heeft nu tijdens een bezoek aan de noordelijke stad zelf de overwinning op IS in Mosoel uitgeroepen.

Abadi "feliciteert de heroïsche strijders en het Iraakse volk met deze grote overwinning". Op Twitter heeft al-Abadi ook foto's gedeeld waarop te zien is dat hij de militairen begroet.

reuters

Gevechten niet voorbij

Dat betekent echter niet dat er niet meer geschoten zal worden in Mosoel. "De politie strijdt nog met IS in de binnenstad die nog niet volledig onder controle is, hoewel dat eerder wel was aangekondigd", zo zegt de medewerker van de ordediensten nog.

Getuigen melden dat er nog altijd vuurgevechten en luchtaanvallen hoorbaar zijn.

IS nog niet verslagen

Mosoel mag dan de laatste grote stad zijn die IS in Irak nog deels in handen had, toch heeft de groep nog de controle over afgelegen en dun bevolkte gebieden langs de grens met Syrië. Ook in dat land verliest de terreurgroep gestaag terrein. 

Waarnemers houden er ook rekening mee dat de jihadisten nu zullen onderduiken, om zich in het uitgestrekte woestijngebied in het westen van het land van guerillatactieken te bedienen.

reuters

Vrees voor terreur

Bovendien hebben de jihadisten nog altijd delen van het oosten en het centrum van Syrië in handen. Ook Raqqa - de facto de hoofdstad van IS in Syrië - is nog altijd niet bevrijd, al wordt de stad wel belegerd door Arabische en Koerdische strijders die luchtsteun krijgen van de internationale coalitie.

Daarbij komt dan ook nog dat de terreurgroep in het verleden een militaire tegenslag wel vaker met een terreuraanslag heeft beantwoord.

reuters

Belegering

De strijd om Mosoel startte in oktober vorig jaar. Na de bevrijding van Oost-Mosoel begonnen de militairen, met hulp van sjiitische milities en de internationale coalitie, met het gevecht om West-Mosoel. De extremisten hadden de op een na grootste stad van Irak in handen sinds juni 2014. 

reuters
reuters
reuters
afp24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jos de os

  Nu molenbeek nog opkuisen,

 • Jiwanjyot Singh

  e d Bijna 1 jaar voor een stuk land groter dan België en niet voor een stad. Alles moet van voren gepland worden en er moeten zo min mogelijk slachtoffers zijn. Zo duurt het snel 1 jaar. Dikke proficiat aan de Irakezen en een dikke proficiat aan de Amerikaanse lucht steun.

 • Lina Mertens

  Wat proficiat hoeveel slachtoffers zijn er niet gestorven in hun horror politiek ik rouw om de slachtoffers

 • Anthe dv

  Erger worden zegt hier iemand. Nee hoor, daar is IS te dom voor. Zij kunnen nooit blijvend steden, laat staan landen, veroveren. Daar zijn ze te radicaal voor. Verstand wint van radicaliteit maar door hun gebrek aan dat eerste beseffen ze dat zelfs niet eens...

 • Marc Vanryckeghem

  Nu moeten we het eens hebben over de gelijkheid van man en vrouw. Met welk on goddelojk recht is zij maar half zoveel waard als een man?