Irak eist terugkeer van kinderen van buitenlandse jihadisten naar herkomstlanden

.
iStock .
Irak heeft vandaag geëist dat honderden kinderen van buitenlandse jihadisten die op Iraaks grondgebied worden vastgehouden, naar hun land van herkomst terugkeren, zo heeft de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld.

Volgens het Joint Operations Command zitten momenteel 833 kinderen van veertien nationaliteiten in de Iraakse gevangenissen. "Wij eisen dat alle geaccrediteerde diplomatieke missies in Irak, of ze zich in het land bevinden of niet, hun onderdanen terugnemen die hun straf hebben uitgezeten en ook de kinderen die niet schuldig bevonden zijn", zei woordvoerder Ahmad Mahjoub aan journalisten.

"Irak heeft alle landen op de hoogte gebracht die burgers hebben in deze gevangenissen. We hebben al gesproken met de ambassades van Duitsland, Azerbeidzjan, Rusland en andere landen om te vragen dat ze hen terugnemen", voegde de woordvoerder eraan toe.

Volgens Human Rights Watch (HRW) kunnen kinderen in Irak veroordeeld worden vanaf de leeftijd van 9 jaar. Ze riskeren vijf jaar cel wegens lidmaatschap van de groep IS (Islamitische Staat) en vijftien jaar wegens deelname aan gewelddaden.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rania Desaegher

  Wie gaat er voor die kinderen als ze hier komen? De wachtlijst van kinderen die speciale aandacht nodig hebben is nu al zo lang. Voor pleegzorg zijn er mensen tekort. Dat belooft voor de toekomst. Je kan humaan zijn, maar realisme is ook noodzakelijk en bescherming van alle onschuldige mensen die hier wonen.

 • oswald billiet

  Die kinderen hebben daar nooit om gevraagd. Er zijn Belgische kinderen bij in die gevangenissen. Ik heb een humanistische overtuiging en bijgevolg wil ,kan, mag, ik die kinderen niet veroordelen om hun onschuld. Wij moeten ze terughalen.

 • Christine Laevers

  Zeer moeilijke evenwichtsoefening want er zijn kinderen jonger dan negen jaar mee gemoeid. Die horen niet thuis in een gevangenis. Vanaf negen jaar wordt het heel, heel moeilijk. De ondergane indoctrinatie speelt een rol waar de ouders voor gekozen hebben.

 • Mark Wijgers

  Daar laten opgroeien omdat dit hun leefwereld is.

 • jozef Segers

  Het zijn kinderen, maar ze zijn allemaal besmet met het IS-virus. Zodus, ginder laten.