Iraanse studenten betogen tegen Denemarken

UNKNOWN

Enkele honderden seminariestudenten hebben bij de Deense ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran gedemonstreerd tegen de herpublicatie van een Deense spotprent van de profeet Mohammed. De betogers, zowel buitenlandse als Iraanse leerlingen van religieuze scholen in Qom, scandeerden "Dood aan Denemarken" en "Dood aan Amerika" en riepen op tot een boycot van Deense producten.

Waarschuwing Denemarken
Denemarken werd opgeroepen 'het Amerikaanse anti-islamitische beleid' niet te volgen. "Vandaag zijn we vreedzaam bijeengekomen om te protesteren, maar dat zal niet zo blijven als Denemarken doorgaat de profeet te beledigen", zei Naim Ahmad, een student uit Bangladesh.

Politiebescherming ambassade
In de religieuze stad Qom, 130 kilometer ten zuiden van Teheran, studeren zo'n tienduizend buitenlandse jongeren, vooral afkomstig uit Zuid-Aziatische landen en Afrika. Enkele tientallen politieagenten vormden tijdens de demonstratie, die ongeveer een uur duurde, een kordon rond de Deense ambassade.

Ook in Bangkok
Ook in Thailand werd tegen Denemarken gedemonstreerd. Ongeveer achthonderd Thaise moslims kwamen bijeen bij de Deense ambassade in Bangkok. De Moslimgroep voor Vrede, die het protest organiseerde, verweet de Deense regering dat zij de publicatie niet heeft tegengehouden en de demonstranten riepen alle Thaise moslims op Deense producten te boycotten. Toen een medewerker van de ambassade naar buiten kwam om de demonstranten toe te spreken, weigerden de organisatoren hem een luidspreker te geven. Er deden zich geen ongeregeldheden voor en na twee uur gingen de demonstranten uiteen.

Spotprenten islam
De publicatie, in 2005, van twaalf spotprenten over de islam in Denemarken leidde tot heftige protestbetogingen in de islamitische wereld waarbij verscheidene doden vielen. Deense kranten herdrukten vorige maand een van de prenten nadat de Deense politie een samenzwering tegen het leven van de tekenaar had onthuld. (novum/vsv)

Protest voor de Deense ambassade in Teheran.
UNKNOWN Protest voor de Deense ambassade in Teheran.