Iraanse president Rohani wil niet bezwijken voor toenemende Amerikaanse druk

De Iraanse president Hassan Rohani .
afp De Iraanse president Hassan Rohani .
Zowel Teheran als Washington heeft dit weekend benadrukt voet bij stuk te houden, nu de spanningen tussen beide landen opnieuw opgelopen zijn. Zo verklaarde de Iraanse president Hassan Rohani dat Iran zich niet zal overgeven omwille van politieke en economische druk. De Amerikaanse Buitenlandminister Mike Pompeo zei dat een oorlog met Iran niet het doel is, maar het land moet wel van koers veranderen.

"Een overgave strookt niet met onze cultuur en religie, de mensen aanvaarden het niet. We mogen ons niet overgeven en moeten oplossingen vinden", zei Rohani zaterdag aan politieke activisten volgens een mededeling op zijn website.

Eerder deze week kondigde Rohani aan dat Teheran een aantal verplichtingen van de nucleaire deal van 2015 opschort. Zo gaat het land zijn voorraad zwaar water en verrijkt uranium niet langer beperken. 

Bovendien heeft Teheran, exact een jaar nadat de Verenigde Staten unilateraal uit de deal stapten en hun sancties tegen Iran herinvoerden, aan de andere landen die het pact wel nog respecteren "60 dagen" de tijd gegeven om "hun toezeggingen binnen de olie- en bankensector operationeel te maken". Gebeurt dat niet, dan dreigt Iran ermee om ook andere verplichtingen niet langer na te komen.

Bij de zakenzender CNBC liet Pompeo zich zondag eveneens uit over de kwestie. "Een oorlog is niet ons doel", luidde het. "Het grote doel is een verandering van het beleid van het Iraanse leiderschap. We hopen dat het Iraanse volk eindelijk zal krijgen wat het wil en zo hard verdient.”
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kaveh Ahangar

    Grappig hoe Amerika aan andere landen vraagt om van koers te veranderen en terwijl Amerika de wereld nog nooit zo onveilig gemaakt heeft. Denk dat Amerika (Trump en zijn bende) beter eerst in hun eigen boezem maar eens moeten kijken voor ze anderen met vinger wijzen. Trump heeft de opdracht van Israël om een oorlog op te straten en wordt financiert door Saudisch.

  • HUBERT VANHOVE

    Pompeo uw president doet er nochthans alles aan om oorlog het zij verbaal of effectief te veroorzaken

  • Christine Laevers

    De VS willen en eisen dat landen van 'koers veranderen' ??? Ik ben geen pro Islam en ook niet pro-Iran, maar ik zou die Trump nog even aan het lijntje houden tot er iemand anders president wordt. Dit ruikt niet maar stinkt naar Amerikaans expansionisme. Dat is voor niemand goed.