Iraanse president Ahmadinejad bezoekt Turkije

Ahmadinejad (R) omhelst zijn Turkse collega Abdullah Gul.
UNKNOWN Ahmadinejad (R) omhelst zijn Turkse collega Abdullah Gul.

Voor de eerste keer bezoekt Iraans president Mahmud Ahmadinejad donderdag de regering van een NAVO-land. Turkije geeft daarmee toe aan de maandenlange druk van Iran. Er zal over Irans omstreden nucleair programma gepraat worden, maar ook over een versterkte wetenschappelijke samenwerking en over samenwerking in de energiesector.

De Turkse regering ziet zich als bemiddelaar in het conflict tussen Iran en de VS en bondgenoten. De Verenigde Staten en Israël zetten uiteraard ernstige vraagtekens bij het bezoek van Ahmadinejad aan Turkije. Het verbaast hen dat de isolatie van Iran stilaan afbrokkelt, zonder dat er iets verandert aan het beleid van Teheran inzake zijn nucleair programma en de verrijking van uranium. Iran krijgt kritiek omdat het de "internationale gemeenschap" aan het lijntje zou houden.

Ondanks waarschuwingen van de VS ondertekende Turkije het voorbije jaar al een akkoord over de levering van elektriciteit door Iran. Nu zou een overeenkomst worden afgesloten die gaslevering van Turkije naar Europa mogelijk moet maken. Turkije wil op lange termijn zijn afhankelijkheid verminderen van Rusland, maar het wil ook toegang krijgen tot bronnen voor de geplande Nabucco-gaspijplijn naar Europa. Vorige zomer hebben Ankara en Teheran al een intentieverklaring ondertekend voor een aardgascontract.

Volgens vertegenwoordigers van de Verenigde Staten moeten grote energiecontracten het Iraans nucleair programma (volgens Iran een civiel programma, volgens Tel Aviv en Washington militair) helpen financieren. Zulke contracten zouden een regime steunen dat, steeds volgens de VS, Israël "met de uitroeiing bedreigt" (al geldt de kritiek van Iran niet het joodse volk, maar het 'Zionistische regime'), mensenrechten schendt en "terrorisme" steunt. Turkije is niet alleen: het Oostenrijkse olie- en gasbedrijf OMV wil een miljardendeal afsluiten met Iran, hoewel de VS de Oostenrijkse regering en de onderneming zelf daarvoor nadrukkelijk gewaarschuwd heeft. Ook andere energiebedrijven, zoals het Spaanse Repsol, werden al terechtgewezen. Zwitserland kreeg bakken kritiek nadat het in maart een contract afsloot voor gasleveringen uit Iran vanaf 2011.

Israël zou al geprotesteerd hebben tegen het bezoek van Ahmadinejad aan het Turkse Istanboel. Na afloop van zijn bezoek zal de Iraanse president aan het vrijdaggebed in de Blauwe Moskee deelnemen. (belga/jv)