Iraanse olietanker in brand na explosie: prijzen schieten de hoogte in

De Iraanse staatstelevisie gaf foto’s vrij van de olietanker Sabiti, die door twee raketten zou geraakt zijn.
AFP De Iraanse staatstelevisie gaf foto’s vrij van de olietanker Sabiti, die door twee raketten zou geraakt zijn.
In de buurt van de Saoedische havenstad Jeddah heeft zich een explosie voorgedaan op een Iraanse olietanker. Dat zegt het Iraanse nieuwsagentschap Irna, dat zelf spreek van een “terroristische aanslag”.

De tanker bevond zich op het moment van de explosie in de Rode Zee, op zowat 60 zeemijl (110 km) van Jeddah, volgens de Iraanse media. Experts op het schip onderzoeken de oorzaak van de ontploffing. De agentschappen Irna en Isna zeggen dat er wordt uitgegaan van een aanslag.

Het Iraanse ministerie van Olie zegt dat de tanker door twee raketten werd getroffen.  Het schip, dat in handen is van de NIOC, staat in brand en is zwaar beschadigd. Volgens De Iraanse staatstelevisie gaat het om de olietanker Sabiti, maar Iraanse media spreken ook over een schip met de naam Sinopa. 

Door de aangerichte schade, zou er olie in zee stromen. De bemanning is volgens de berichten ongedeerd en de situatie aan boord is onder controle.

De Iraanse staatstelevisie gaf foto’s vrij van de olietanker Sabiti, die door twee raketten zou geraakt zijn.
AFP De Iraanse staatstelevisie gaf foto’s vrij van de olietanker Sabiti, die door twee raketten zou geraakt zijn.

Olieprijzen 

Na de ontploffing op de olietanker stegen de olieprijzen snel. De prijs voor een vat Brent-olie steeg kort na de aankondiging met 2,3 procent, tot meer dan 60 dollar, een vat Amerikaanse olie kost 54,69 dollar (+2,1 procent).

De explosie leidt tot nieuwe ongerustheid over een escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten. Volgens Iran werd het schip getroffen door raketten. 

Volgens Iraanse media stroomt er olie in zee door de raketaanvallen.
AFP Volgens Iraanse media stroomt er olie in zee door de raketaanvallen.

Aartsvijanden

De spanningen tussen aartsvijanden Iran en Saudi-Arabië zijn hoog opgelopen sinds een aanval op twee olievelden van de Saudiërs op 14 september. Die veroorzaakten grote schade waardoor de olieproductie daalde met 5,7 miljoen vaten per dag, meer dan 5 procent van de wereldwijde olielevering.

De Houthi-rebellen in Jemen claimden de verantwoordelijkheid voor de aanslagen, maar een Amerikaanse functionaris zei dat deze vanuit het zuidwesten van Iran kwamen. Ook Riyad gaf Teheran de schuld. Iran, dat de Houthi’s in de oorlog van Jemen steunt, heeft elke betrokkenheid ontkend.

Bekijk ook: Olieprijs stijgt fors na droneaanval op Saudi-Arabië
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Er is daar iets heel louche aan de gang. Iran krijgt naar mijn gevoel alle boksen.

 • Anne Callebaut

  En wanneer stijgen de pensioenen hebben ze daar soms een systeem voor??????

 • danny janssens

  hopelijk stijgen de brandstofprijzen tot een niveau dat het voor bedrijven niet langer interessant is om bedrijfswagens te gebruiken, dat zou pas een economische meevaller zijn voor de staat

 • Piet Fluwijn

  Na het beschieten van de Japanse olietanker en de Saoedische olieopslagplaatsen "wisten" de VS al na enkele minuten "met zekerheid" dat het Iran was geweest. Nu is het oorverdovend stil vanuit de VS en het Westen. De vraag stellen is ook ze beantwoorden; wie heeft er belang bij dat er oorlog uitbreekt tussen enerzijds Iran en anderzijds de VS en Saoedie-Arabië?

 • Ronald Van Beneden

  USOIL 54.5 DOLLAR en dat zijn omhoogschietende prijzen? De media dicteert weer de sensatie. Fake news is nog eerlijker dan de pers. Al maanden worden we gerold door oliemaatschappijen en de Belgische staat.