Iraanse moeder wacht doodstraf door steniging wegens overspel

In Iran riskeert een moeder van twee de doodstraf door steniging nadat een rechter haar schuldig achtte aan overspel. Mensenrechtenvereniging Amnesty International vraagt de Iraanse overheid te executie van de 43-jarige Sakineh Mohammadi Ashtiani te verhinderen.

De kinderen van de vrouw doen een oproep aan de internationale gemeenschap om het leven van hun moeder te helpen redden. "Help alstublieft deze nachtmerrie te stoppen, en ze geen realiteit te laten worden," smeken haar dochter Farideh (16) en haar zoon Sajad (20).

Ashtiani werd in mei 2006 veroordeeld voor het hebben van een 'verboden relatie' met twee mannen, en kreeg daarvoor 99 zweepslagen. Ondanks dat vonnis werd ze later alsnog veroordeeld voor 'overspel tijdens het huwelijk', waarvoor ze de doodstraf door steniging kreeg opgelegd. Ze heeft een 'bekentenis' ingetrokken waarvan ze zegt dat die er was gekomen onder druk, schrijft de Daily Mail.

Steniging
In de Iraanse islamitische strafwet wordt overspel bestraft met de dood door slagen of steniging. Daarbij wordt een veroordeelde ingegraven tot aan de borst bij mannen, en tot aan de schouders bij vrouwen. De stenen mogen niet te groot zijn om een genadevolle snelle dood te voorkomen, maar ook niet te klein om het lijden niet te lang te rekken. Bij steniging sterven sommige terdoodveroordeelden pas na 20 minuten.

Het vonnis werd vaak uitgevoerd in de eerste jaren na de islamitische revolutie in het land in 1979, maar was de afgelopen jaren zeldzaam. De Iraanse rechtsmacht heeft in 2002 officieel een moratorium ingesteld op steniging, hoewel de straf nog in de wetboeken staat. Mensenrechtenactivisten proberen de straf al jaren uit de wet te halen, en zeggen dat de straf niet in de Koran staat.

Meeste executies ter wereld
Iran heeft, naargelang het aantal inwoners, het meeste executies ter wereld. Amnesty International noteerde maar liefst 126 terdoodveroordelingen tussen januari en juni, onder wie vijf politieke gevangenen. (sam)