Iraanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt Trump: “Korte oorlog met Iran is illusie”

Trump heeft Iran onlangs nieuwe sancties opgelegd. Die zijn onder meer gericht tegen grootayatollah Ali Khamenei.
EPA Trump heeft Iran onlangs nieuwe sancties opgelegd. Die zijn onder meer gericht tegen grootayatollah Ali Khamenei.
“Het idee van een korte oorlog met Iran is een illusie.” Zo reageert de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif op Twitter na de recente uitspraken van Donald Trump. Die bedreigen volgens hem de vrede.

"Sancties zijn geen alternatieve oplossing voor oorlog, ze ZIJN oorlog", schreef Zarif. "Wie een oorlog begint, is niet diegene die hem beëindigt. Men kan niet tegelijkertijd onderhandelen en dreigen.”

Donald Trump maakte gisteren gewag van de mogelijkheid van een korte oorlog tegen Teheran. En die zou volgens hem vernietigend kunnen zijn. "We staan erg sterk en het zou niet lang duren, dat kan ik u wel zeggen", verzekerde de president. "En ik spreek niet van grondtroepen.”

“We zoeken geen oorlog”
“De Verenigde Staten zoeken geen oorlog met Iran”, verzekert de nieuwe Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper nu. “We willen dat Iran terugkeert naar het pad van de diplomatie en dat Iran opnieuw plaatsneemt aan de onderhandelingstafel”, klonk tijdens een persconferentie op het Brusselse hoofdkwartier van de NAVO.

Washington wil een ontmoeting tussen de Verenigde Staten, hun partners en Iran. Trump lanceerde die oproep de afgelopen dagen. “De Europeanen moeten deze diplomatieke oplossing ondersteunen”, aldus de minister. Hij beklemtoonde wel dat de VS alles zullen doen om hun belangen en die van hun partners in de regio te beschermen.

“Verzeker de vrijheid van scheepvaart”
Om een escalatie van de spanningen te vermijden, riep Esper Teheran op om de vrijheid van scheepvaart in de Perzische Golf te verzekeren. Hij hekelde nog de blokkade van zes vaartuigen en de vernietiging van een Amerikaanse drone “in internationaal luchtruim”.

De Amerikaanse minister kondigde ook aan dat hij in juli terugkeert naar de NAVO. Dan wil hij de bondgenoten briefen over de evolutie van de situatie met Iran en wil hij het Amerikaanse perspectief geven op wat de afgelopen drie maanden is gebeurd tussen Iran en de VS. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.