Iraanse marine in zee met Chinese en Russische marine: “militaire oefeningen om regionale veiligheid te bevorderen”

Illustratiefoto van een Chinees schip.
Shutterstock Illustratiefoto van een Chinees schip.
De zeemachten van Iran, China en Rusland gaan vanaf vrijdag gezamenlijk manoeuvres uitvoeren in de Golf van Oman. Dat is vandaag meegedeeld door Peking.

De militaire oefening loopt van 27 tot 30 december en heeft als doel om "de uitwisseling en de samenwerking tussen de zeemachten van de drie landen te verdiepen", zegt Wu Qian, een van de woordvoerders van het Chinese ministerie van Defensie. Die uitwisseling en samenwerking zou voor een “bevordering van de regionale veiligheid” moeten zorgen, voegt de Iraanse militaire woordvoerder Abolfazl Shekarchi daaraan toe. Al benadrukt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken dat de oefeningen gewoon “deel uitmaken van de normale militaire samenwerking”. 

Hoeveel militairen en schepen er worden ingezet voor de manoeuvres, is niet meegedeeld. Wu maakte wel bekend dat China de Xining, een antiraketschip, zal inzetten.

Golf van Oman

De Golf van Oman, waar de militaire oefeningen zullen plaatsvinden, is een water tussen de Straat van Hormuz en de Arabische Zee. China noemt de oefening een “normale militaire uitwisseling” in lijn met internationale wetten.

Spanningen VS-Iran

De aankondiging gebeurt op een moment dat er sprake is van toegenomen spanningen tussen de VS en Iran. De verstandhouding tussen Washington en Teheran is verder verslechterd als gevolg van de Amerikaanse beslissing om zich terug te trekken uit de nucleaire deal die Iran in 2015 sloot met de VS en andere grootmachten. In de nasleep daarvan hebben de Amerikanen ook sancties tegen Iran uitgevaardigd. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Lepoudre

  Meer en meer landen in de wereld gaan samenwerken tégen de U.S.A. en tegen de Navo. Van het waarom is geen tekeningetje nodig als je ziet waar ter wereld die bende de laatste zestig jaar overal heeft geïntervenieerd. Diefstal van olie en grondstoffen zijn het belangrijkste motief onder de vlag van "de democratie".

 • Sonia Geerts

  Het lijkt er meer en meer op dat trump oorlog aan het stoken is tussen allerlei landen om nadien als " redder in nood" eruit te komen Hopelijk maken de mensen van de US heel vlug korte metten met deze racistische onrustzaaier.

 • erik Luykx

  Mooi clubje! Bende bandieten!

 • André Gijbels

  Het is wal ik al toen al voorspelde, Rusland is zijn positie aan het versterken in het Midden Oosten, Azië en Europa, terwijl de VS zich aan het verzwakken is tot opzichte de hele wereld en komt niet meer geloofwaardig over, omdat dat Trump draait gelijk de wind, en van ene dag koud en warm blaast. En overal verkondigd hoe geweldig zijn "regering" is.