Iraanse leider wil voorlopig niet praten met Trump

Iraans president Hassan Rouhani
REUTERS Iraans president Hassan Rouhani
De Iraanse president Hassan Rouhani is niet van plan met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump overleg te voeren zolang de Amerikaanse sancties tegen zijn land van kracht zijn. “Als die opgeheven worden, kunnen we praten over verdere positieve ontwikkelingen”, zei Rohani. “Alleen een paar beelden met Hassan Rohani schieten, dat gaat niet.”

De Iraanse leider zei dat vandaag, een dag nadat Trump verklaarde dat een ontmoeting met zijn Iraanse collega "onder de juiste omstandigheden" mogelijk is om een eind te maken aan de onenigheid over het Iraanse atoomprogramma.

Trump deed zijn uitspraak bij de top van de G7 in Frankrijk. Rouhani reageerde door te stellen dat eerst alle sancties van tafel moeten en dat daarna pas verder wordt gepraat. Hij kondigde ook aan dat Iran verder gaat met zich terugtrekken uit het nucleaire akkoord dat het land in 2015 sloot met wereldmachten over zijn atoomprogramma. De VS hebben zich daar al uit teruggetrokken.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • MICHELINE GEVERS

    Dus Trump heeft weer gebluft.

  • Gerard Braeckmans

    Begrijpelijk. Iran heeft de overeenkomst gevolgd die gemaakt werd met de US (werd gecontroleerd door Europa en andere instanties). Trump verbreekt dat contract, legt sancties op. Iran start het programma weer op (waarom niet, het akkoord is veboken en ze worden gestraft). Nu dreigt Trump om de boel plat te gooien als ze niet inbinden. Wie is hier de gek?