Iraanse generaal neemt "volledige verantwoordelijkheid" voor de crash op zich

Generaal Amir Ali Hajizadeh spreekt met de pers.
AFP Generaal Amir Ali Hajizadeh spreekt met de pers.
Amirali Hajizadeh, de bevelhebber van de lucht- en ruimteafdeling van de Iraanse Revolutionaire Wacht, heeft de "volledige verantwoordelijkheid" op zich genomen voor de crash van de Boeing van Ukraine International Airlines woensdag in de buurt van Teheran. De generaal deed dat in een verklaring op televisie.

Volgens Hajizadeh deed de soldaat die het passagiersvliegtuig met een raket neerhaalde, dat zonder dat hij de bevestiging had kunnen krijgen van een bevel om te schieten. Oorzaak was een “telecomstoring”. De soldaat hield de Boeing voor een “kruisraket” en had “tien seconden” om te beslissen of hij al dan niet een luchtafweerraket ging afvuren, aldus de generaal.

“Spijtig genoeg” vuurde de officier, “wat dan tot het ongeval leidde”, zei Hajizadeh. “Toen ik het vernam, wenste ik liever zelf dood te zijn in de plaats van getuige van dat ongeval.” Volgens de generaal waren alle Iraanse strijdkrachten woensdag in opperste staat van paraatheid wegens de dreigementen van de Verenigde Staten om 52 doelwitten in Iran aan te vallen. Hij zei nog dat de “communicatiestoring” zeker geen rechtvaardiging is voor de crash en “onvergeeflijk” is.

“Nalatigheid”

De Iraanse strijdkrachten gaven eerder vandaag toe dat ze de Boeing “per ongeluk” hadden neergehaald. Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, beval het leger na te denken over elke vorm van “nalatigheid” en het nodige te doen om “herhaling van dergelijk ongeval te vermijden.”

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani zullen later vandaag nog met elkaar telefoneren over de crash van de Boeing, zo heeft Kiev laten weten. Zelenski zal daarna het Oekraïense volk toespreken.

We verwachten de verzekering van een volledig en open onderzoek, waarop de verantwoordelijken worden berecht

Oekraïens president Volodymyr Zelenski

Zelenski schreef op Twitter dat de waarheid aan het licht is gebracht. Hij verwacht wel een “volledige schulderkenning”. “We verwachten de verzekering van een volledig en open onderzoek, waarop de verantwoordelijken worden berecht, de lichamen van de doden worden gerepatrieerd, compensatie wordt betaald en excuses via diplomatieke kanalen worden gemaakt”, liet hij weten.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau dringt aan op transparantie en een diepgaand onderzoek. De zaak moet volgens Trudeau snel worden afgesloten en er moet een aansprakelijkheidsregeling komen. “De regering van Canada verwacht volledige medewerking van de Iraanse autoriteiten”, aldus de premier nog.

Johnson: “Eerste belangrijke stap”

Brits premier Boris Johnson noemde de bekentenis van Iran “een belangrijke eerste stap”. “We hebben nu een volledig, transparant en onafhankelijk internationaal onderzoek nodig en de repatriëring van de slachtoffers”, aldus Johnson nog.

Johnson zei ook nog dat het “van vitaal belang is dat alle leiders nu een diplomatieke oplossing nastreven”. “Dit tragische ongeluk versterkt alleen maar het belang van de-escalatie van de spanningen. Een verder conflict zal alleen maar tot meer verlies en tragedie leiden.”

Bij de crash kwamen alle 176 inzittenden om het leven. 
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pierre Van Haute

  Waarom eerst bij hoog en laag beweren dat ze geen fout hebben typisch met dit regime zie ook Rusland.

 • joseph Leysen

  Aan alle Iran believers : ze hebben eerst alles tegengesproken en nadat ze alle bewijsmateriaal niet meer konden wegmoffelen gaan ze een schuldige aanduiden. De zwarte Piet. Case closed. Let op : voor mij heeft Trump evenveel schuld. De vraaf : wanneer niet?

 • Ron Leclerc

  Gemakkelijk voor die generaal van het regime , hij weet dat hij niks risceert.

 • Janneke Alsberg

  Los van het dramatische ''ongeval'', die iraanse generaal doet anders wel een heel geloofwaardige verklaring van (persoonlijke/narionale) verantwoordelijkheid. Laat iedere natie zichzelf bij fog of war/collateral damage zich zo openlijk blootstellen en er is een lichtje aan de collectieve duistere hemel.

 • Frans Denissen

  Het siert de Iraniërs dat ze dit toegeven. En het toont aan dat elke bedreiging, zoals die van Trump om 52 Iraanse doelwitten te treffen, of die van Iran om overal in het Midden-Oosten westerse doelwitten te treffen, tot gruwelijke gevolgen kan leiden. Hopelijk slaagt de Europese Unie erin om hier een bijdrage tot de vrede te leveren.