Iraanse diplomaten niet meer welkom in Londen

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.
REUTERS De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague.
Groot-Brittannië heeft Iran verzocht zijn ambassade in Londen binnen de 48 uur te sluiten, zo heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, aan het parlement gezegd. Hij wil het Iraanse ambassadepersoneel niet langer in het land hebben. Hij zei ook dat Groot-Brittannië zijn ambassade in Teheran gesloten heeft en al het personeel geëvacueerd heeft.

Hague reageerde daarmee op de aanvallen waarvan de Britse ambassade in Teheran gisteren het doelwit was. Het hoofdgebouw van die ambassade werd zelfs in brand gestoken.

De bestorming was volgens het Iraanse persagentschap Fars een reactie op de dood van een Iraanse kernfysicus een jaar geleden. Israëlische en Britse geheim agenten zouden de Iraanse wetenschapper Majid Shahriari exact een jaar geleden hebben geliquideerd.

Laagst mogelijke niveau
"Een land dat er niet in slaagt diplomaten te beschermen -zoals vereist onder de Conventie van Wenen- kan niet verwachten dat Groot-Brittannië zijn diplomaten onderdak geeft. Volgens Hague gaat het niet om het verbreken van de diplomatieke relaties tussen beide landen, maar om "het herleiden tot het laagst mogelijke niveau van de relaties".

Naast de aanval op de ambassade vielen studenten gisteren ook binnen in het woongebouw van de diplomaten en hun staff in het noorden van Teheran, waar ook enkele internationale scholen gevestigd zijn.

Arrestaties
De Iraanse autoriteiten hebben ondertussen al verscheidene arrestaties verricht. Politiechef Ahmad-Reza Radan liet weten dat er maatregelen getroffen zijn om alle amokmakers op te pakken. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich gedistantieerd van de incidenten.

Ook België reageert
Buitenlandse Zaken heeft vandaag de Iraanse diplomatieke vertegenwoordiger in België ontboden. De Iraniër moest er uitleg geven bij de aanval van boze manifestanten op de Britse ambassade in Teheran eergisteren. Omdat Iran momenteel geen ambassadeur in ons land heeft, werd de diplomatieke vertegenwoordiger niet door minister Vanackere, maar door de bevoegde directeur-generaal ontvangen. Die maakte de Iraanse zaakgelastigde duidelijk dat België niet opgezet is met de gebeurtenissen in Teheran. "Onaanvaardbaar", luidde het.

De vertegenwoordiger van Teheran legde uit dat de overheid in Iran beseft wat haar verplichtingen zijn, maar dat de politie voor de poorten van de ambassade tevergeefs probeerde de manifestanten tegen te houden.

Europese sancties
Morgen beslissen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken wellicht over nieuwe sancties tegen Iran. De Iraanse zaakgelastigde zei te hopen dat de spanningen in zijn land niet verder zullen oplopen. Of hij daarmee naar de op til zijnde sancties verwees is niet duidelijk. Vast staat wel dat het Verenigd Koninkrijk een van de voortrekkers is bij het aanpakken van Iran en dat net dit land geviseerd werd in Teheran.

Ook Nederland en Duitsland hebben de Iraanse ambassadeurs in hun land op het matje geroepen "voor overleg". De Iraanse ambassadeur in Berlijn was vanochtend op het ministerie ontboden, waar staatssecretaris Emily Haber hem liet weten dat Duitsland de aanvallen op internationale gebouwen in Teheran, waaronder de Duitse school, ten strengste veroordeelde. (dpa/adb)

AFP
EPA
EPA
AFP
EPA
EPA
AFP
PHOTO_NEWS
AP
PHOTO_NEWS
EPA
AP