Iraanse activiste mag Palme-prijs niet ophalen

De Iraanse vrouwenrechtenactiviste Parvin Ardalan mag niet naar Zweden reizen om de Olof Palme-prijs in ontvangt te nemen. Toen ze gisteren op het vliegtuig stapte, kreeg ze te horen dat ze het land niet mocht verlaten. Ardalan zei ondanks de beperkingen die haar en andere activisten worden opgelegd te zullen blijven strijden voor gelijkheid van vrouwen.

Gelijke rechten
De Palme-prijs werd aan Ardalan toegekend omdat ze er volgens de jury in is geslaagd de eis van gelijke rechten voor mannen en vrouwen tot een centraal onderdeel te maken van de strijd voor democratie in Iran. Iraanse activisten zeggen dat de regering van president Mahmoud Ahmadinejad de rechten die Iraanse vrouwen de afgelopen jaren hebben verworven, probeert terug te draaien en strijders voor vrouwenrechten onderdrukt.

Vrouwendag
Ardalan werd in 2006 met tientallen andere vrouwen opgepakt wegens deelname aan een demonstratie voor gelijke rechten in Teheran. Ze werd tot drie jaar is veroordeeld wegens het in gevaar brengen van de nationale veiligheid. Omdat ze in beroep is gegaan, is ze nog op vrije voeten. Ze vertelde dat de autoriteiten de nog lopende rechtszaak als reden hebben gegeven om haar te verbieden het land te verlaten. Zelf zag ze een verband met 8 maart, internationale Vrouwendag. Rond die dag worden meestal geen vergunningen gegeven voor vergaderingen en mogen er geen zalen worden verhuurd aan vrouwengroepen. (novum/gb)

UNKNOWN