Iraans-Koerdische asielzoeker die via Whatsapp boek schreef vanuit gesloten detentiecentrum op Manus wint grote Australische literatuurprijs

Behrouz Bouchani schreef via Whatsapp-berichten vanuit een gesloten detentiecentrum op het eiland Manus een boek waarin hij het onmenselijke Australische asielbeleid aanklaagt.
Twitter: @Behrous Boochani Behrouz Bouchani schreef via Whatsapp-berichten vanuit een gesloten detentiecentrum op het eiland Manus een boek waarin hij het onmenselijke Australische asielbeleid aanklaagt.
De Iraans-Koerdische schrijver en journalist Behrouz Boochani, een asielzoeker die al jarenlang op het Papoea-Nieuw-Guinese eiland Manus wordt vastgehouden door Australië, heeft een van de belangrijkste literatuurprijzen Down Under gewonnen. Boochani schreef het boek grotendeels via Whatsapp-berichten die hij naar zijn redacteur in Australië stuurde. 

Boochani won vandaag in Melbourne de Victorian Prize for Literature, de literatuurprijs van de staat Victoria, met zijn 100.000 Australische dollar (ongeveer 63.500 euro) de hoogst gedoteerde literatuurpijs van het land. Maar Boochani kon de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Hij mag het eiland Manus, waar hij woont sinds 2013, niet verlaten. 

De asielzoeker kreeg de prijs voor zijn boek 'No friend but the mountains: writing from Manus prison' ('Geen vriend buiten de bergen: schrijven vanuit de gevangenis van Manus'). Zijn debuut kreeg ook de prijs voor beste non-fictieboek, goed voor 25.000 dollar (ongeveer 16.000 euro).

Het detentiecentrum waar Behrouz Boochani op Manus opgesloten zat
EPA Het detentiecentrum waar Behrouz Boochani op Manus opgesloten zat

Sms-berichten

Boochani schreef het boek volgens zijn uitgever via Whatsapp-berichten die hij uit Manus aan zijn redacteur in Australië stuurde. Zij ordende de teksten en stuurde die door naar vertaler Omid Tofighian. Australië brengt sinds 2012 in Manus asielzoekers onder die met boten probeerden om Australië te bereiken. Artsen en vluchtelingenwerkers hebben de precaire omstandigheden ginds al meermaals aangeklaagd. Australië krijgt ook internationaal heel wat kritiek.

In afwezigheid van Boochani nam zijn vertaler Omid Tofighian de prijs in ontvangst. Boochani zelf sprak in een interview met de krant The Age van "tegenstrijdige gevoelens". "Ik wil dit niet vieren, zolang ik rond mij nog zoveel onschuldige mensen zie lijden", zei hij. "Geef ons vrijheid. We hebben geen misdrijf begaan. We zoeken alleen maar asiel." Hij beschuldigde Australië van een "barbaarse politiek".

Open centrum

Boochani leefde jarenlang met honderden andere vluchtelingen en migranten achter een stalen hek in een asielcentrum op Manus. Nadat het Papoea-Nieuw-Guinese hooggerechtshof hun opsluiting illegaal bevond, werden ze overgebracht naar een ander, open centrum op het kleine eiland in de Stille Oceaan. 

Volgens zijn uitgever heeft Boochani een diploma politieke wetenschappen, dat hij behaalde in Teheran. Hij noemt zichzelf journalist, schrijver en filmmaker.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • samir Adnoub

    Australisch beleid wilt ook zeggen vrijheid van godsdienst;CEO van veiligheidsdienst in Melbourne luchthaven is een VROUW met HOOFDDOEK .Parlementsleden met migratieachtergrond en ga zo maar door. Dat zie ik hier nog niet gebeuren he. Hier hebben ze al moeite met de hoofddoek op straat.

  • thierry de koninck

    We zullen zien hoe ver we het in europa gaan brengen met de open grenzenpolitiek. Geef mij maar het australische beleid, die behouden tenminste hun eigen waarden en normen