Iraakse troepen slaags met sjiieten in Basra

UNKNOWN

Iraakse strijdkrachten die pogen de veiligheid te herstellen in de zuidelijke stad Basra zijn slaags geraakt met de sjiitische milities die daar opereren. In het centrum ontmoetten de regeringstroepen vooral felle tegenstand van het Mahdi-leger van de radicale geestelijke Muqtada al-Sadr. Een politieagent in het ziekenhuis van Basra zei dat vier burgers zijn omgekomen en zeker achttien gewond geraakt.

Burgerlijke ongehoorzaamheid
Al-Sadrs hoofdkwartier in Najaf droeg de commandanten van het Mahdi-leger op zich paraat te houden om 'de bezetters' en hun Iraakse bondgenoten te treffen, zei een van de militieleiders. Hij zei ook dat Al-Sadrs beweging haar aanhangers heeft opgeroepen mee te doen aan een landelijke campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid.

Vuurgevecht
In Sadr City, Al-Sadrs bolwerk in Bagdad, vielen leden van het Mahdi-leger een kantoor van de Opperste Raad van Islamitisch Irak (SIIC), de grootste sjiitische partij, aan en ontstond een vuurgevecht met bewakers van het gebouw. De gewapende vleugel van de SIIC, de Badr Brigade, is een rivaal van het Mahdi-leger.

Staakt-het-vuren
Al-Sadr heeft voor zijn strijders een staakt-het-vuren afgekondigd, waardoor het geweld de afgelopen maanden sterk is afgenomen. Het bestand is de afgelopen weken echter onder druk gekomen doordat de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten volgelingen van Al-Sadr hebben opgepakt die volgens hen los van het Mahdi-leger opereren en worden gesteund door Iran. De rivaliteit tussen het Mahdi-leger en de Badr Brigade leidt ook vaak tot bloedige confrontaties in Basra.

Uitgaansverbod
De gevechten in Basra braken uit nadat de Iraakse autoriteiten met ingang van maandag een nachtelijk uitgaansverbod in de stad hadden afgekondigd. Premier Nouri al-Maliki reisde naar Basra af om de legeroperatie, bedoeld om een eind te maken aan de machtsstrijd tussen de verschillende sjiitische milities, aan te kondigen.

Ontvoering
Al voordat de Britten op 16 december de verantwoordelijkheid voor Basra aan de Irakezen overdroegen was de veiligheidssituatie in de stad, het oliecentrum van Irak, verslechterd. Vorige maand werd een Britse journalist die voor de Amerikaanse tv-zender CBS werkt samen met zijn Iraakse tolk ontvoerd uit een hotel. Na bemoeienis van Al-Sadr werd de Irakees vrijgelaten. De Brit wordt nog steeds vastgehouden. (novum/gb)

UNKNOWN