Iraakse regering biedt militieleden al-Sadr geld voor wapenoverdracht

De Iraakse regering heeft de militieleden van de radicale sjiitische geestelijke en politieke leider Moqtada al-Sadr geld aangeboden, als ze hun wapens afgeven. In een regeringsverklaring, die vandaag in Bagdad werd openbaar gemaakt, luidde het: "Premier Nouri al-Maliki heeft de gewapende militieleden een termijn van twaalf dagen gegeven, van 28 maart tot 8 april, om al hun wapens te overhandigen aan de veiligheidstroepen, waarvoor dan een financiële beloning is voorzien". Een concreet bedrag werd niet genoemd. Daamee verlengde al-Maliki het woensdag afgekondigde ultimatum van drie dagen.

Waarschuwingsschoten
Het persagentschap Aswat al-Irak meldde onder aanhaling van de gezondheidsdiensten dat sinds het begin van de gevechten in Basra maandagnacht al meer dan 60 lijken en ongeveer 300 gewonden naar de ziekenhuizen in de zuidelijke havenstad zijn gebracht. Ooggetuigen berichtten dat de politie met waarschuwingsschoten in de lucht honderden Sadr-aanhangers uit elkaar heeft gedreven, die voor een vreedzame oplossing van de crisis demonstreerden. Bij gevechten in de stad Nassiriyah zijn twee politieagenten en vijf militieleden gedood. Verscheidene militieleden werden gevangengenomen.

Uitgaansverbod
Het Amerikaans leger deelde inmiddels mee dat een Amerikaans soldaat donderdag door een aanslag met explosieven in Oost-Bagdad om het leven is gekomen. In Bagdad geldt vandaag een uitgaansverbod. Woensdag al doodden Amerikaanse soldaten in Bagdad 24 'terroristen'. Donderdag werden nog eens 26 terroristen in de hoofdstad gedood.

Massagraf
In al-Makdadiyah is een massagraf met de lijken van 37 vermoorde mensen aangetroffen. De lichamen, die sporen van folteringen vertoonden, waren minstens twee maanden geleden begraven. Al-Makdadiyah ligt in de provincie Diyalah ten noordoosten van Bagdad. In het stadje waren afgelopen maandag hevige gevechten geleverd. De Amerikaanse troepen hadden daar samen met het Iraaks leger en een lokale burgerwacht tegen al-Qaida-strijders gevochten. (belga/lpb)