Iraakse premier: "Internationale coalitie doet te weinig tegen IS"

Amerikaanse soldaten maken een gevechtsvliegtuig klaar voor een missie tegen IS-posities.
AP Amerikaanse soldaten maken een gevechtsvliegtuig klaar voor een missie tegen IS-posities.
De internationale coalitie tegen Islamitische Staat doet onvoldoende om de terreurgroepering tegen te houden. Sleutellanden binnen die coalitie, zoals Saoedi-Arabië, doen bovendien te weinig om de stroom aan strijders die naar IS gaat te stoppen. Dat heeft de Iraakse premier Haidar Abadi gezegd in Parijs op een bijeenkomst van westerse en Arabische landen die tegen IS vechten.

In Frankrijk zitten vandaag delegaties uit 24 landen samen om een strategie uit te werken in de strijd tegen IS, die terreinwinst boekt in Syrië en Irak. Opvallend: de Verenigde Staten zakten af naar Frankrijk, maar Rusland, Iran en Syrië ontbreken.

Leden van de coalitie dringen er bij de Iraakse premier op aan om meer leden van de soennitische minderheid in Irak in het landsbestuur op te nemen. Politieke verdeeldheid tussen sjiieten en soennieten in Irak is koren op de molen van de soennitische IS-beweging. De gematigde sjiiet Abadi kan alleen de steun van soennitische stammen verwerven als hij laat zien dat hij de machtige sjiitische milities in zijn land onder controle heeft.

AP
EPA

Antitankwapens

Abadi verwerpt de suggestie dat hij te weinig zou doen op het politieke vlak. Ook zouden zijn troepen vooruitgang boeken in de strijd met IS, maar hebben ze meer steun nodig van de internationale coalitie. "Het is een falen van de wereld. Het probleem ligt niet alleen in Irak. Wij proberen ons deel te doen maar IS is niet ontstaan in Irak."

Irak heeft volgens de premier dringend behoefte aan meer inlichtingen en wapens, waaronder antitankwapens. Volgens Abadi heeft de internationale gemeenschap veel toegezegd maar weinig geleverd. "We zijn aangewezen op onszelf." De luchtcampagne noemt Abadi nuttig. "Maar het is niet genoeg."

Wij proberen ons deel te doen maar IS is niet ontstaan in Irak

Iraakse premier Abadi
AFP