Iraakse Koerden exporteren olie zonder toestemming Bagdad

THINKSTOCK
De Iraakse Koerden hebben voor het eerst olie verkocht voor eigen rekening. Daarmee hebben ze een verbod van de centrale regering in Bagdad naast zich gelegd.

De Turkse minister van Energie, Taner Yildiz, zei dat de ruwe olie waarschijnlijk aan Duitsland of Italië wordt geleverd. De verkoper is evenwel niet Turkije, maar Noord-Irak zelf, voegde hij er volgens het persbureau Anadolu aan toe.

Een woordvoerder van de Koerdische autonome regering met zetel in Erbil had eerder meegedeeld dat in de loop van donderdagnacht in de Turkse haven Ceyhan meer dan een miljoen barrel olie werd verscheept. Wie de koper is, zei hij niet. De regering in Bagdad maakt aanspraak op een deel van de inkomsten en heeft daarom iedereen die olie uit het Koerdisch gebied koopt, met sancties bedreigd. Het Iraaks ministerie van Olie heeft inmiddels klacht ingediend bij de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) in Parijs tegen de Turkse staat en het Turkse staatsoliebedrijf Botas.

De Koerdische regering verklaarde daarentegen dat ze geen geld aan de centrale regering zal overmaken omdat het parlement in Bagdad nog steeds geen beslissingen heeft genomen over de begroting. Bovendien wacht de autonome regering al maanden op achterstallige betalingen uit de olie-export van de centrale regering.

In Bagdad onderhandelen de partijen sinds de parlementsverkiezingen van 30 april over de vorming van een nieuwe regering. De Koerdische partijen hebben nog niet beslist bij welke mogelijke coalitie ze zich zullen aansluiten.