Inzameling gelehesjesbokser offline, donateurs “medeplichtig aan geweld”

Minister woedend

De geldinzamelingsactie voor Christophe Dettinger, de Franse oud-bokser die afgelopen zaterdag  hard op enkele agenten insloeg, is na felle kritiek van enkele ministers beëindigd. De actie is ‘illegaal’, aldus minister Marlene Schiappa van Gelijkheid. “Het ondersteunt een criminele handeling, namelijk onnodig geweld.”

Tot vanmiddag was er via Leetchi binnen twee dagen meer dan 117.000 euro ingezameld voor de 37-jarige oud-bokser. Verschillende ministers en overheidsbekleders toonden zich woedend over die massale steun. Steun aan een persoon die tijdens de laatste demonstraties van de gele hesjes in Parijs hard insloeg en -trapte op enkele agenten. Volgens de critici kwam de inzamelingsactie neer op het legitimeren van geweld tegen de politie. 

Minister van gelijkheid, Marlene Schiappa, noemde de inzamelingsactie ‘illegaal’ en mensen die doneerden - het waren er meer dan 8000 -  “medeplichtig” aan het geweld. De Minister van Arbeid uit het kabinet van president Macron, Muriel Penicaud, noemde de campagne ‘onbegrijpelijk’. “Hoe kunnen deze mensen hun kinderen, de jongeren, vertellen dat geweld het antwoord is?”, vroeg ze zichzelf op televisie hardop af. 

🇫🇷 MarleneSchiappa on Twitter

🎙 " Donner à une cagnotte de soutien pour quelqu'un frappant un policier, c'est être complice de ces graves violences. Admettre cela, c'est accepter que tout se règle par des violences de rue ! Ce n'est pas ma conception de la République. " #FranceInfo

Beëindigd

Franse politici van de oppositie spraken juist hun steun uit aan het initiatief. En hoewel het online platform Leetchi zichzelf aanvankelijk verdedigde door te stellen altijd neutraal te zijn en geen waardeoordeel te willen vellen over acties op het platform, besloot het bedrijf vanmiddag toch om de inzamelingsactie - volgens Franse media opgezet door naasten van Dettinger - te eindigen. 

In een verklaring stelt het bedrijf dat de hoogte van het ingezamelde bedrag daartoe noopte en dat de 117.00 euro puur en alleen gebruikt zullen worden voor hetgeen het bedoeld was, namelijk het betalen van de juridische kosten van Dettinger. Het geld dat overblijft, vloeit terug naar de donoren. 

Dettinger vluchtte na het opduiken van de beelden over zijn vechtpartij op sociale media, maar 
meldde zich afgelopen maandag toch bij de politie. Hij zit nog steeds vast. Ook voor de gewonde politieagenten is een inzamelingsactie gestart. 

Chistophe Dettinger (rechts) trapt in Parijs in op een politieagent die op de grond ligt.
EPA Chistophe Dettinger (rechts) trapt in Parijs in op een politieagent die op de grond ligt.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques Eerten

  Marc spandal, een op de grond liggende agent tegen het hoofd stampen is moedig en heldhaftig? Het is niet omdat een zaak gerechtvaardigd is dat elke idioot die meeloopt zijn acties gerechtvaardigd zijn. Teleurstellend discours meneer....

 • Jan Gielen

  Stuur het ingezamelde geld naar de heldhaftige politiemensen. Zij hebben de ondankbare taak om alle agressie over zich heen te laten komen, teneinde de maatschappij leefbaar en veilig te houden.

 • Antonio Rinaldi

  De burgers willen Egalite en niet een president die maandelijks 10000€ spendeerd aan zijn uiterlijk alleen,laat staan wat hij nog uitgeeft.De tijd van de Franse koningen is voorbij Macroni het volk pikt het niet meer.

 • piet devlieger

  Het ingezamelde geld verbeurd verklaren en elke donateur een fikse boete geven. Steun aan geweld moet de kop ingedrukt worden.

 • Jan Van Rompaey

  Wie klopte eerst ? De meeste mensen staan achter de bokser. Waarom ? Omdat de politie er soms zonder reden maar op los klopt.