Inwoners van Italiaanse stad zeggen collectief “sorry” nadat burgemeester kleren weggooit van dakloze in vrieskou

Het hoopje kleren dat de inwoners inzamelden. Op het bordje staat: “Beste vriend, we hopen dat je vanavond minder moet lijden onder de kou. We verontschuldigen ons in naam van de stad Trieste.”
Twitter Het hoopje kleren dat de inwoners inzamelden. Op het bordje staat: “Beste vriend, we hopen dat je vanavond minder moet lijden onder de kou. We verontschuldigen ons in naam van de stad Trieste.”
In de Italiaanse stad Trieste is ophef ontstaan nadat plaatsvervangend burgemeester Paolo Polidori “met plezier” de kleren en dekens van een dakloze man heeft weggegooid. De actie zorgde voor ontevredenheid onder verschillende inwoners. Uit protest legden ze op dezelfde plaats warme kleren met een bordje waarop geschreven stond: “We verontschuldigen ons in naam van de stad”.

Op 4 januari schreef Polidori, lid van de extreemrechtse Lega-partij, in een bericht op Facebook dat hij “met plezier” korte metten had gemaakt met een “hoopje vodden”. “Nu is het hier netjes. Zal het blijven duren? We zullen zien. Het signaal is: nultolerantie!!”, klonk het.

Volgens de lokale krant Il Piccolo waren de “vodden” de bezittingen van een 57-jarige man uit Roemenië die in oktober in de stad arriveerde en sindsdien op straat leefde.

“In naam van de stad”

Verschillende inwoners van de stad reageerden verbolgen op het Facebookbericht, dat kort na de eerste reacties werd verwijderd. Uit protest verzamelden de inwoners warme kleren en dekens, en lieten ze die achter op dezelfde plaats waar Polidori de “vodden” had gevonden. 

Op een bordje bij het hoopje schreven ze: “Beste vriend, we hopen dat je vanavond minder moet lijden onder de kou. We verontschuldigen ons in naam van de stad Trieste.” In Trieste schommelden de temperaturen de voorbije nachten rond het vriespunt.

Een journalist van Il Piccolo deelde een foto van de ingezamelde kleren op Twitter. Volgens hem is het gebaar afkomstig van “mensen met een sociaal geweten” die hun ontevredenheid wilden uiten.

“Vuil”

Polidori vertelde aan nieuwsagentschap Dire dat hij niet wist van wie de kleren waren. “Ik weet niet aan wie die dingen toebehoorden. Ik hoop dat ze niet besmet waren, want ik heb ze met mijn blote handen genomen”, aldus de plaatsvervangend burgemeester. “Ik deed het zelf, want ik wilde dat vuil niet zien in het midden van de stad.”

Volgens hem werd de dakloze al eerder veroordeeld tot het verlaten van de stad.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vandekempen bart

  omdat een paar inwoners een plakkaat schrijven, is dat nog niet "collectief in naam van de inwoners van de stad" , dat maakt de journalist er gewoon van. ik denk eerder dat de meerderheid niet zit te wachten op een dakloze roemeen.

 • Filiep Lapeire

  Hij had er beter voor gezorgd dat de daklozen een dak boven hun hoofd krijgen zo ruimt het zichzelf op.

 • Danielle Scherrens

  Rijk versus arm. Burgemeester eens dringend leren wat empathie en menselijkheid betekent.

 • Cyrano de Bergerac

  Tja, extreemrechts, daar is iedereen zo dol op tegenwoordig... sociaal geweten is een zeldzame eigenschap geworden

 • Saadia Sellak

  Hoe hadden deze lieve warme mensen in Godsnaam op een extreemrechtse burgemeester kunnen stemmen?! Misschien excuseren ze zich daar ook wel een beetje voor.