Inwoners horen gekraak: gloednieuw flatgebouw in Sydney volledig ontruimd

EPA
Een splinternieuw appartementencomplex van 33 verdiepingen dicht bij het centrum van Sydney is volledig geëvacueerd nadat bewoners krakende geluiden gehoord hadden. “Het leek alsof er iets knapte.” De politie heeft de omgeving afgezet.

De honderden inwoners van de Opal Tower in het Olympisch Park in Sydney moesten samen met de bewoners van nabijgelegen gebouwen hun huizen en kantoren verlaten. Ook treinstations en wegen in de buurt zijn gesloten. Politie, brandweer en reddingswerkers doen nu onderzoek in en rond het gebouw. 

Alle water-, gas- en stroomleidingen zijn afgesloten en de brandweer houdt met speciale apparatuur de bewegingen van het gebouw in de gaten. 

Een bewoner van het appartementencomplex vertelde aan het Australische Nine News dat hij een harde knal hoorde. “Alsof er iets knapte.” Een andere bewoner liet weten dat het gebouw tussen de twaalfde en de dertiende verdieping flinke scheuren vertoont. “Ik maak me zeker zorgen. Een paar dagen geleden zagen de deuren er opeens anders uit. Ze gingen niet meer goed dicht. En als het heel hard waait, dan voel je het gebouw bewegen.” Volgens de Australische politie moesten enkele deuren in het gebouw weggenomen worden om mensen te ‘bevrijden’. 

EPA

Signalen

Sommige bewoners verlieten vanmorgen zelf al het appartementencomplex omdat ze de boel niet vertrouwden. Na diverse signalen besloten de hulpdiensten om de hele flat en de nabijgelegen huizen te evacueren. 

De toren is pas in augustus dit jaar volledig afgewerkt. Er zijn 392 appartementen, enkele kantoren en een kinderdagverblijf. Het gebouw zou naar verluidt 165 miljoen Australische dollar (102 miljoen euro) gekost hebben. Bij de evacuatie waren er nog zo'n 140 mensen in het gebouw. Ze worden opgevangen in de buurt, maar kunnen waarschijnlijk niet voor kerstavond hun appartementen in. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Vandorpe

  Aannemer " gefoefeld " met samenstelling beton en dikte staal , die laat zich morgen failliet verklaren en klaar is kees .

 • Gino Rogiest

  102 miljoen € lijkt mij weinig voor dit gebouw

 • Filip Joosten

  De architect heeft hier weinig of niks mee te maken, dat zijn tenslotte maar designers. Het studiebureau en dus de ingenieurs stabiliteit die de berekeningen gemaakt hebben, zij zijn kop van jut.

 • Laetitia Dubois

  Gunther Bodomin. Architecten hebben hier niets mee te maken. Dit is een stabiliteitsprobleem, dus verantwoordelijkheid bij de ingenieurs.

 • Ramon Simon

  Och nieuwbouw, goedkope brol maar wel verkopen voor 4 keer de waarde.