Ga naar de mobiele website
^ Top

Inwoners Haren ventileren, relschoppers geven zich aan

EPA
Er was te weinig politie, de mobiele eenheid greep te laat in en de gemeente had eerder maatregelen moeten nemen rond het Facebookfeest. Dat was de voornaamste kritiek van veel inwoners van de Nederlandse gemeente Haren vandaag tijdens een speciale bijeenkomst over de rellen. In de loop van de dag hebben meerdere relschoppers zich gemeld op verschillende politiebureaus.

Ze kregen de kans om met burgemeester Rob Bats van Haren en de Groningse korpschef Oscar Dros van gedachten te wisselen over de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag. Alleen de bewoners van de zwaarst getroffen straten waren uitgenodigd. De bijeenkomst was besloten.

Niet genoeg politie
Volgens veel bewoners was er in het begin van de avond te weinig politie op de been. Toen de rellen rond 21 uur uitbraken, stond de mobiele eenheid volgens hen machteloos tegenover de meute. Een 20-jarige vrouw uit Haren, die op kot zit in Utrecht, zei dat zij en haar kamergenoten al 2,5 week geleden via Facebook waren uitgenodigd voor het feest. "Iedereen wist wat er te gebeuren stond. Hoe kan het dat gemeente en politie dan pas 3 dagen vooraf maatregelen nemen?"

Eén schuldige
Er zijn ook inwoners die politie en gemeente niets verwijten, aldus een bewoner aan de Rijksstraatweg, een van de plekken waar hevige rellen waren. "Er is maar één schuldige en dat is de relschopper." De hele dag was er nog opvallend veel politie en mobiele eenheid op de been in het centrum van Haren.

Zeker 1 miljoen schade
Ondertussen blijkt ook uit een schatting van het Nederlandse Verbond van Verzekeraars dat de schade van de rellen in Haren zeker één of enkele miljoenen euro's bedraagt. De organisatie raadt gedupeerden aan contact op te nemen met hun verzekeraar. Er zal volgens het verbond alles aan gedaan worden om de schade die ze vergoeden in rekening te brengen bij de relschoppers.

Relschoppers geven zich aan
Hoeveel relschoppers zelf naar de politie zijn gestapt, is nog niet duidelijk, maar het gaat om "meerdere gevallen", zegt een woordvoerder van de politie. "De jongeren kiezen daarmee eieren voor hun geld, omdat de politie duidelijk heeft aangekondigd alle beelden van de rellen te bekijken en niet te schromen om verdachten van hun bed te lichten", klink het.Meld een bug