Inval in Amsterdamse woning na drillrap-video: “Geweld wordt verheerlijkt, volop vuurwapens getoond”

De interventie in Amsterdam werd verricht door een arrestatieteam.
Politie.nl De interventie in Amsterdam werd verricht door een arrestatieteam.
De Nederlandse politie heeft een inval gedaan in een woning in het centrum van Amsterdam omdat er op sociale media een videoclip rondging waarin een vuurwapen werd getoond. De politie heeft bij de inval een 29-jarige Amsterdammer aangehouden.

Bij het doorzoeken van de woning trof de politie munitie aan. Het vuurwapen zelf is niet aangetroffen. "Als in een videoclip messen of wapens worden gebruikt, is er sprake van verdenking van wapenbezit", aldus de politie. De aangehouden Amsterdammer zit inmiddels niet meer vast, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

In de videoclip die via sociale media werd verspreid, was zogeheten drillrap te horen, een hiphop-subgenre waarbij volgens de politie "echt geweld op de loer ligt" en mensen worden bespot en bedreigd. "De verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel", stelt de politie. In februari werd in Rotterdam een tweetal opgepakt omdat zij ook in een drillrap-videoclip vuurwapens en messen toonden.  In dezelfde stad werd vorig jaar de Mechelse rapper Cedje klemgereden en opgepakt. Dit gebeurde eveneens na de opnames van een clip.

In Londen heeft drillrap een kwalijke reputatie. Britse media wezen twee jaar geleden naar het genre als mede-aanstoker van een heuse moordgolf in de Britse hoofdstad waarbij tientallen (voornamelijk) jonge mannen het leven lieten ten gevolge van steek- of schotwonden.

Lees ook:  Ligt gewelddadig hiphopgenre aan de basis van moordgolf in Londen?