Intocht Sinterklaas in Nederland kan ongewijzigd doorgaan, mét Zwarte Piet

ANP
De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag in Nederland, in Zaanstad, kan volgens het huidige plan doorgaan met Zwarte Piet en hoeft niet te worden aangepast. De rechter in Haarlem heeft dat besloten in een kort geding dat de stichting Majority Perspective had aangespannen tegen onder meer de gemeente Zaanstad en de publieke omroep NTR.

De stichting eiste niet een volledig verbod van de intocht, maar wel dat de in haar ogen "racistische stereotypering" van Zwarte Piet er niet bij zou zijn. Ook de roetveegpieten die de NTR inzet, zijn in de ogen van de stichting niet voldoende. De stichting vindt dat Nederland met de organisatie en het uitzenden van de Sinterklaasintocht indruist tegen internationale verdragen tegen racisme.

De rechter in Haarlem vindt de vorderingen van de stichting niet ontvankelijk, omdat ze niet heeft voldaan aan belangrijke voorwaarden zoals tijdig overleg vooraf met de gedaagden. Die voelden zich nu overvallen door de rechtszaak. De rechter kan daarom geen inhoudelijk oordeel vellen over de vorderingen. Maar ook als hij dat wel had gekund, had hij de vorderingen toch afgewezen, zo lichtte hij toe.

In een lang betoog ging de rechter inhoudelijk in op de maatschappelijke discussie, grondrechten en discriminatie. De voorzieningenrechter vindt dat hij alleen vooraf zou kunnen ingrijpen als is te voorzien dat de intocht een forse breuk op grondrechten oplevert. En dat is volgens hem niet het geval.

Ook wees de rechter erop dat de figuur van Zwarte Piet al langzaam is aangepast en dat hiermee al afscheid wordt genomen van de 'klassieke' Zwarte Piet.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Krikke Feyaerts

  Nu belgie nog mee die kar op krijgen

 • DIRK VAN DESSEL

  "Roetpiet" is volkomen ongeloofwaardig vermits enkel zijn gelaat besmeurd is met "roet" terwijl zijn kostuum kraaknet blijft. Welk kind zou dat geloofwaardig vinden.

 • Tineke Teeuwisse

  Wanneer stopt de discriminatie van kinderen. Laat ze toch lekker genieten van die drie weken per jaar. Even geen rottigheid.

 • ronny peckstadt

  oef

 • Patrick Voet

  Maak van Sinterklaas en Zwarte Piet wettelijk cultureel erfgoed AUB. Als dat gaat voor bunkers, gaat het ook voor Sinterklaas.