Interpol stelt lijst op met ‘s werelds meest gezochte milieucriminelen

Boven: Muk Nam Wong, Guo Qin Huang en Bhekumusa Mawillis Shiba. Onder: Ergest Memo, Taulant Memo, Nicholas Mweri Jefwa en Samuel Bakari Jefwa.
Interpol Boven: Muk Nam Wong, Guo Qin Huang en Bhekumusa Mawillis Shiba. Onder: Ergest Memo, Taulant Memo, Nicholas Mweri Jefwa en Samuel Bakari Jefwa.
Interpol roept de hulp van het volk in om ‘s werelds meest gezochte milieucriminelen op te sporen. De opvallende rode lijst van Interpol - naast de beter bekende ‘most wanted’-lijsten van moordenaars en verkrachters - telt voorlopig zeven voortvluchtige misdadigers die gezocht worden omdat ze uit winstbejag ivoor en beschermde wilde dieren smokkelen of illegaal hout kappen.

Volgens Interpol gaat milieucriminaliteit vaak in hand in hand met andere vormen van misdaad, zoals paspoortfraude, corruptie, witwassen van geld en zelfs moord. De illegale winst die milieucriminelen jaarlijks opstrijken, schat de internationale organisatie op een bedrag tussen de 110 en 281 miljard dollar (grofweg tussen 100 en 250 miljard euro). De routes die gebruikt worden voor wildsmokkel doen vaak ook dienst voor de smokkel van illegale wapens, drugs en mensensmokkel. Met de ‘most wanted’-lijst wil Interpol benadrukken dat misdaden tegen het milieu “een globale impact hebben, die een globaal antwoord vragen”.

Deze misdadigers staan op de lijst:

Guo Qin Huang (43) en Muk Nam Wong (62): China zoekt hen voor het smokkelen van zeldzame beschermde diersoorten en hun afgeleide producten. De twee Chinezen zijn aan elkaar gelinkt.

Nicholas Mweri Jefwa (44) en zijn broer Samuel Bakari Jefwa (29): Kenia zoekt hen voor het illegale handel in wildtrofeeën en voor deelname aan georganiseerde misdaad.

Ergest Memo (35) en zijn broer Taulant Memo (33): gezocht door Griekenland voor illegale houtkap in beschermd bosgebied. Taulant Memo wordt ook beschuldigd van illegaal wapendracht.

Bhekumusa Mawillis Shiba (40): gezocht door Swaziland (eSwatini), voor illegale jacht op wilde dieren.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sandra Peeters

  Tuurlijk moeten die heerschappen worden aangepakt, maar waarom blijft men van de grootste monsters af? Je weet wel die grote bazen en aandeelhouders van de grote firma's als BP, Shell, Umicore, BASF, Bayer, Eternit, Euronav ... Nu zijn ze natuurlijk veranderd, nu is het al milieu wat de klok slaagt. Zie maar naar al de propaganda die je elk jaar in de bus krijgt als je bij zo'n bedrijf in de buurt woont. Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.

 • John Stahl

  Hoe kan dit? Er staat geen enkele politieker of persoon of bedrijfsleider op, die op massale schaal aan houtkap, overbevissing, vergiftiging van het ecosysteem etc.. doen.

 • Stan Lubuntu

  Wil Interpol een beetje met de burgers lachen? Wat voor goodmanshow voeren ze nu op? De echte milieucriminelen blijven buiten schot, multinationals die olie spillen in de oceaan, op land, die chemische producten spillen in rivieren in Indonesië, de lijst is ellenlang met milieumisdaden maar tegen deze wordt niet gedaan omdat ze mee in het bootje van kapitalisten zitten die beschermd worden door Interpol. Echt belachelijk.

 • Franz Ferdinand

  plaats president Bolsanoro van Brazilië daar ook maar bij, want die gaat grote delen van het Amazoniënwoud, de "long van de Aarde", ontbossen voor landbouwgrond. En dan staan we straks weer achteraf moord en brand te roepen. Maar typisch de mensen, niets doen op voorhand. Het wordt een vreselijke eeuw, ik ben bang voor wat mijn kind nog gaat meemaken. Niet alleen met migratie dus. Run baby run!

 • Hedwig Jacobs

  Interpol stuurde dit naar ons land omdat ze weten dat hier van alles kan zitten, ik denk dat ik die op het OCMW al gezien heb.