Interpol jaagt op Anzhi-eigenaar en miljardair Kerimov

Suleiman Kerimov.
EPA Suleiman Kerimov.
De Russische miljardair Suleiman Kerimov, die in 2006 maandenlang in ons land verzorgd werd in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek, staat sinds maandag op de 'wanted list' van Interpol. Dat is wellicht meteen de reden waarom Kerimov onlangs zowat zijn volledige sterrenelftal van FC Anzhi verkocht. zo schrijft de krant De Standaard.

Suleiman Kerimov is een van Ruslands meest bekende miljardairs, sinds hij in 2011 miljoenen pompte in de onbekende voetbalclub FC Anzhi Makhachkala en met het geld een sterrenploeg bijeenkocht met namen als Eto'o, Willian, Carcela, Boussoufa of de Russische internationals Denisov, Zhirkov en Kokorin. Al die namen verkasten echter vorige week naar buitenlandse topclubs als Chelsea en Dynamo Moskou, alles samen voor een bedrag van 135 miljoen euro.

Kunstmest
Velen keken vreemd op van Kerimovs uitverkoop. Maar nu blijkt dat Wit-Rusland aan Interpol gevraagd heeft om Kerimov op te sporen, en misschien is dat wel de reden voor de verkoop. Kerimov ligt al een hele tijd in conflict met Wit-Rusland over het kunstmestbedrijf Uralkali, waarvan hij de grootste aandeelhouder is. Samen met het Wit-Russische bedrijf BKK vormde Uralkali tot voor kort een machtig kartel dat 40 procent van de wereldwijde handel in de kunstmest kalium in handen had. Tot de Wit-Russische president Lukashenko onlangs het exclusieve recht van het kartel op de verkoop van kalium introk.

Gevolg: de prijs van kalium kelderde, net zoals het aandeel van Kerimovs bedrijf. Bovendien beschuldigen de Wit-Russen Kerimov nu van 'machtsmisbruik voor persoonlijk geldgewin'. Omdat hij spoorloos is, plaatste Interpol hem op de lijst van meest gezochte criminelen. De ceo van Kerimovs bedrijf is intussen wel al opgepakt in Minsk, na een uitnodiging voor een officieel bezoek aan de Wit-Russische premier.

De spanningen tussen Wit-Rusland en Rusland lopen ondertussen fel op. Moskou dreigt met handelssancties, zoals het beperken van olieleveringen.

Crash
Suleiman Kerimov werd bij ons vooral bekend als de man die na een zware crash met zijn Ferrari tegen een boom in het Franse Nice maandenlang in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek werd verzorgd door Belgische overheidspersoneel. De overbrenging van de zwaargewonde Kerimov gebeurde met een Belgisch legervliegtuig, wat toenmalig Defensieminister André Flahaut (PS) een "humanitaire daad" noemde. Vragen over de financiële implicaties werden nooit echt beantwoord.