Internetfondsen in trek op Wall Street

AP
De aandelenbeurzen in New York hebben vandaag een sterke winst geboekt, onder aanvoering van internetbedrijven en kleine fondsen. De Dow-Jonesindex en de S&P 500 bereikten nieuwe recordstanden. De Dow sloot 0,7 procent hoger op 16.695,47 punten. De S&P 500 steeg 1 procent tot 1.896,65 punten en de Nasdaq won 1,8 procent tot 4.143,86 punten.

Volgens handelaren hebben beleggers meer vertrouwen gekregen in de ontwikkeling van de economie. "De gerapporteerde winsten in de afgelopen weken waren over het algemeen hoger dan verwacht, terwijl de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie steeds rooskleuriger worden", aldus een van hen.

"De wereldeconomie trekt aan, centrale banken voeren een gematigder beleid en veel bedrijven zijn weer op overnamepad. Ik zie geen obstakels voor een verdere stijging van de aandelenbeurzen", zei een andere handelaar.

In de Dow Jones Internet Index stonden 40 van de 41 fondsen op winst. Salesforce.com en TripAdvisor behoorden tot de uitblinkers met winsten van respectievelijk 6,3 en 5,8 procent. Aanbieder van internettelevisie Netflix, dat in de afgelopen weken 31 procent aan beurswaarde zag verdampen, kreeg er 5,1 procent bij.

Ook Twitter, Facebook en Yahoo stonden in de belangstelling. Twitter leed vorige week een koersverlies van 18 procent, maar behoorde maandag met een plus van 5,9 procent tot de sterkste stijgers. Facebook maakte met een winst van 4,5 procent een groot deel van het verlies van 5,3 procent van vorige week goed en de zoekmachine Yahoo kreeg er 2 procent bij na vorige week 8,4 procent te zijn gekelderd.

De euro was 1,3758 dollar waard in vergelijking met 1,3760 dollar bij het slot van de Europese beurzen.