Interne machtsstrijd overschaduwt congres Labour, partij zakt verder weg in peilingen

Partijleider Jeremy Corbyn.
REUTERS Partijleider Jeremy Corbyn.
De start van het partijcongres van de Britse oppositiepartij Labour wordt overschaduwd door een interne machtsstrijd. Er was een motie ingediend waardoor vicevoorzitter Tom Watson aan de kant zou worden geschoven, door simpelweg zijn functie af te schaffen. Maar die motie werd nadien ingetrokken. Er komt later "een evaluatie" van de functie van vicevoorzitter.

Op het partijcongres, dat dit jaar plaatsvindt in het kuststadje Brighton, tekenen zo'n 13.000 leden van Labour present. Het congres neemt vijf dagen in beslag.

Het is al langer bekend dat er verdeeldheid heerst binnen Labour over de brexit. Watson is het niet eens met de strategie van partijleider Jeremy Corbyn. De vicevoorzitter wil dat zijn partij zich uitdrukkelijk uitspreekt voor lidmaatschap van de Europese Unie. Corbyn daarentegen wil, als hij premier zou worden, een nieuw referendum organiseren maar wil zelf een neutrale positie innemen.

De interne machtsstrijd dreigt de hele verkiezingscampagne te overschaduwen. Uit peilingen blijkt intussen dat de populariteit van Labour, en Corbyn in het bijzonder, klappen krijgt. De partij zou wegzakken tot de derde plaats in het Britse politieke landschap, na de Liberal Democrats, die zich resoluut tegen de brexit kanten.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VANGOSSUM

  Corbyn zal Boris sterker maken.

 • Henri Troyat

  Waarom zwijgen de huidige media over het wegkijkgedrag van Corbyn toen er in zijn kiesdistrict (hij was nog een jonge MP) een grootschalig misbruik was van jonge meisjes in de Aziatische gemeenschap? Politie en politiek wister ervan en deden niks. Bewijzen zijn er nadien gekomen en zijn terug te vinden op het internet.

 • Jef Heffens

  Corbyn denkt puur aan zijn eigenbelang en zit weinig in met de burger, dat is hetzelfde met Boris Johnson. Beide partijen hebben een echt leider nodig die naast zijn eigenbelang ook nog wat inzit met de burgers van GB.

 • Peter Janssens

  Ze zijn het niet eens over hoe ze ruzie moeten maken met de enige politieker die probeert om eindelijk een einde te maken aan de Brexit, naargelang de uitslag van een wettig, bindend en democratisch referendum.

 • Geert Landsman

  Deze middag zitten volgen op BBC Parliament en het was overduidelijk dat ook die partij vol met beroepspolitiekers zit net als SPa hier. De klacht van de leden was ook dezelfde als hier, ze zitten er enkel voor eigen broekzak en niet voor het volk. Politieker is dan ook verworden tot scheldwoord van de eeuw gevolgd door rechter.