Internationale media belichten 'Fitna' op zakelijke wijze

In alle delen van de wereld besteden de media vandaag aandacht aan het uitbrengen van de film Fitna op internet door Geert Wilders. De meeste kranten, zenders en internetsites brengen het nieuws uit Nederland niet al te prominent. Bovendien is de berichtgeving veelal zakelijk.

De Duitse krant Die Welt omschrijft Fitna als een "Koranvijandige film" . Naast de film van Wilders besteedt Die Welt ook aandacht aan de "anti-islam film" die Ehsan Jami wil uitbrengen.

Net als in veel andere landen is de berichtgeving van Britse media over de kwestie vooral zakelijk. The Times stelt dat nu de film is uitgebracht er waarschijnlijk vijandelijke reacties "van boze moslims in de hele wereld zullen volgen". Ook The Daily Telegraph rept van de mogelijkheid dat in de "islamitische wereld betogingen tegen westerlingen" zullen uitbreken.

De Spaanse krant El País zet Wilders neer als "een extreemrechtse politicus". El País noemt het "een ongemakkelijke realiteit" dat er zo'n politicus is in een land dat altijd voor tolerant is doorgegaan.

De Amerikaanse krant The Washington Post wijst erop dat dat Nederland net als veel andere landen worstelt met de nationale identiteit na decennia van immigratie op grote schaal. CNN laat een medewerker van een islamitisch tijdschrift in Washington reageren op de film. "Ieder redelijk mens kan zien dat dit is bedoeld om moslims in het gezicht te spugen en om onze religie te beledigen", stelt de medewerker van het tijdschrift.

Het Maleisische dagblad Malaysia Sun en het Kazachstaanse nieuwsmedium Kazinform geven een overzicht van de onderwerpen die in Fitna aan bod komen en wagen zich niet aan analyses. Op de website van de Indonesische krant The Jakarta Post was het nieuws over de verschijning van de film vrijdagmorgen vroeg nog niet terug te vinden. (anp/sps)