Internationale experts trekken zich terug uit ‘onafhankelijk’ onderzoek naar politiegeweld Hongkong

Een demonstrant wordt door een agent vastgehouden in Hongkong.
AFP Een demonstrant wordt door een agent vastgehouden in Hongkong.
De internationale experts die betrokken zijn bij het onderzoek van de Hongkongse politiewaakhond naar de manier waarop de politie van Hongkong de demonstranten behandelt, trekken zich terug. Ze stellen dat het onmogelijk is om een nauwgezet onderzoek te voeren onder de Independent Police Complaints Council (IPCC).

In een statement stellen de experts vandaag dat ze "uiteindelijk concludeerden dat er een cruciaal tekort is aan de bevoegdheden, capaciteit en het vermogen tot onafhankelijk onderzoek van de IPCC".

De internationale experts werden in september ingezet om tegemoet te komen aan een vraag van de bevolking. Die eiste een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld en wangedrag bij de botsingen met demonstranten die op straat kwamen tegen de regering.

lees verder onder de foto:

Politie vuurt traangas af in Hongkong.
AFP Politie vuurt traangas af in Hongkong.

“Meer bevoegdheden nodig”

In een verklaring, die in november was gelekt, hadden de experts al laten weten dat het IPCC meer bevoegdheden moest krijgen om een degelijk onderzoek te kunnen voeren. Volgens de voorzitter de onafhankelijke raad was het voor de experts echter moeilijk om de complexiteit van de situatie te bevatten.

Zes maanden geleden ontstonden de eerste protesten in Hongkong, nadat de regering een wet wilde goedkeuren die meer inmenging door China toeliet. De wet is ingetrokken, maar de protestbeweging vraagt intussen om meer democratie en een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld bij de demonstraties.

Twee demonstranten worden door de politie tegengehouden in Hongkong.
AFP Twee demonstranten worden door de politie tegengehouden in Hongkong.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rudy Jacobs

    leg mij eens uit honderd duizenden betogers zeggen de demostranten zelf,en ocharme 4000 politie waarvan een kwart vrouwen,leg mij eens uit en wie zag je met molotov coctails gooien of met ijzeren stangen op de politie slaan wie zag je winkels beschadigen en plunderen wie zag je straat meubilair afbreken de politie zeker hee,,of breng het verslag eerlijk of blijf in jullie eigen rot land en zorg voor jullie eigen problemen ,wij hier moeien ons ook niet met belgie wij lachen daar mee hoe jullie he