Internationale coalitie geeft toe "fouten" te hebben gemaakt bij luchtaanval op bus met kinderen

Tijdens de luchtaanval kwamen vooral kinderen om het leven.
REUTERS Tijdens de luchtaanval kwamen vooral kinderen om het leven.
De internationale coalitie in Jemen heeft toegegeven dat er "fouten" werden gemaakt bij de luchtaanval waarbij 51 inzittenden van een bus, onder wie 40 kinderen, om het leven waren gekomen. Saoedi-Arabie, dat de internationale coalitie aanvoert, zegt dat er bij de raid op rebellen "collaterale schade" werd aangericht.

De bus met kinderen werd op 9 augustus getroffen in Dahyan, in de noordelijke Jemenitische provincie Saada. De aanval werd al snel toegeschreven aan de internationale coalitie, die onder leiding van Saoedi-Arabië strijd voert tegen de sjiitische Houthi-rebellen. De provincie Saada wordt beschouwd als een rebellenbolwerk.

Tijdens een persconferentie in de Saoedische hoofdstad Riyad wordt zaterdag toegegeven dat de coalitie bij die aanval "collaterale schade" heeft veroorzaakt. Mansour al-Mansour, de woordvoerder van de commissie die de aanvallen van de coalitie onderzoekt, benadrukte wel meteen dat de bus volgens de inlichtingendiensten "Houthi-leiders" aan boord had en dat bij de aanval ook verschillende rebellen zijn omgekomen.

Tegelijkertijd wordt gewezen op de fouten die werden begaan. "Er werd het bevel gegeven om de bus, die zich te midden van burgers bevond, niet onder vuur te nemen. Maar dat bevel is te laat aangekomen", zo stelt Riyad. "Het doelwit hield geen onmiddellijk gevaar in. Het viseren van een bus in een woonzone was op dat moment niet gerechtvaardigd", klinkt het voorts.

De aanval op de bus met kinderen had tot grote internationale verontwaardiging geleid. De VN-Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een "geloofwaardig en transparant" onderzoek naar het bombardement. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sharon Debeul

  Leg die internationale coalitie aan banden of gaan we deze moordpartijen ongestraft en legaal blijven beschouwen.

 • Patrick Dewael

  Dit valt niet meer onder collaterale damage maar kan je gerust klasseren onder moord of oorlogsmisdaden 1,2 en zelfs 3 dode kinderen kan je nog proberen te verkopen onder collaterale damage,ook al is dat helemaal niet aanvaardbaar, 40 niet dat noemt men een gerichte aanval.

 • heiko werner

  Mord en niets anderes, elk onschuldige slachtoffer moet worden vermeden!

 • Jan Harmsen

  Waarom vermelden ze niet dat de USA deze coalitie steund en mede schuldig is. Of geld dat enkel waar Rusland steun geeft??

 • Max Illens

  Fouten? Dit zijn pure moorddaden en misdaden tegen de mensheid!