Internationale coalitie: eindfase van operatie tegen IS is ingegaan

De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zegt vandaag dat de laatste fase van de militaire operatie tegen terreurbeweging IS is ingegaan in het oosten van Syrië. Een lid van de SDF kijkt hoe een Amerikaanse Chinook-helikopter wegvliegt nabij Shadadi.
AFP De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zegt vandaag dat de laatste fase van de militaire operatie tegen terreurbeweging IS is ingegaan in het oosten van Syrië. Een lid van de SDF kijkt hoe een Amerikaanse Chinook-helikopter wegvliegt nabij Shadadi.
De coalitie onder leiding van de Verenigde Staten zegt vandaag dat de laatste fase van de militaire operatie tegen terreurbeweging IS is ingegaan in het oosten van Syrië. "De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn op 10 september begonnen met een grondoffensief voor fase drie" van de operatie, aldus de coalitie.

De SDF, een coalitie van Koerdische strijders die gesteund wordt door Washington, kan rekenen op steun van de luchtmacht en artillerie van de coalitie, klinkt het in een persbericht. Doel van hun militaire operatie die startte op 1 mei was om IS-strijders te verdrijven uit de laatste dorpen die ze nog controleerden in de Eufraat-vallei. Fase één verdreef IS op 15 mei uit Bahouz, in het noordoosten van Syrië. Fase twee jaagde hen uit Dashisha op 20 juli. Militaire verantwoordelijken gaven aan dat fase drie de laatste zou zijn.

Vooruitgang

De SDF leiden al maanden een offensief om het land dat IS controleert in de provincie Deir ez-Zor te veroveren. Ze boekten vooruitgang tegen de jihadi's en konden hen zelfs in het nauw drijven in Hajin, een dorp aan de Iraakse grens. Een bevelhebber van de SDF zei maandag dat de aanval is ingezet op het dorp en dat daarbij zeker vijftien jihadi's zijn omgekomen.

De coalitie zou in het gebied belangrijke IS-leiders kunnen te pakken krijgen. Mogelijk zelfs de leider van de groep, de zelfverklaarde "kalief" Abu Bakr al-Bahgdadi, die nog steeds op vrije voeten is.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • lucien lemahieu

  pure propaganda, ze verplaatsen enkel het probleem.

 • Don Tessers

  De mainstream media in volle actie om het Westen te misleiden.

 • jos beverke

  Enkel reacties geven de gebruikelijk linkse anti Amerikaanse opinies weer.Wat de Russen doen is natuurlijk vredelievend en zonder interesse!In die ganse historie zullen de Koerden ,die het kanonnenvlees geleverd hebben zoals altijd in de geschiedenis, weer voor niets gevochten hebben want de volgende vijand zullen de Syriers en de Russen zijn ,om maar van de Turken te zwijgen.

 • Zjeppe Fierens

  En dan kunnen bepaalde ngo's en mensenrechtenorganisaties beginnen te pleiten om de overgebleven "strijders" terug naar hier te halen en met open armen te ontvangen....

 • Robert Gerts

  De Amerikanen?? Nu willen zij weer met de eer gaan lopen. Het is wel Poetin die IS op zijn donder heeft gegeven! Met alle commentaar vandien. ZO moet men rebellen en terroristen aanpakken. Vol de bommen erop! En nu neemt achterlijk Europa de laffe, gevluchte IS-strijders onder hun hoede als zijnde “vluchteling”!