Internationale actie tegen nagemaakte en illegale geneesmiddelen

THINKSTOCK
Meer dan 100 landen, waaronder België, hebben van 13 tot 20 mei deelgenomen aan 'Pangea VII', de jaarlijkse internationale operatie ter bestrijding van de online verkoop van nagemaakte en illegale geneesmiddelen. Met de actie willen politie, douane en geneesmiddelendiensten het publiek bewuster maken voor mogelijke gezondheidsrisico's van deze producten. Interpol coördineerde de actie.

De douane in ons land voerde 23.860 controles uit en maakte 226 postpakketten over aan het federaal geneesmiddelenagentschap, dat 108 pakketten in beslag nam.

Op Belgische luchthavens onderschepte het FAGG 13.681 eenheden nagemaakte of illegale geneesmiddelen. De meeste waren afkomstig uit India, China (en Hongkong), Thailand, Singapore, Maleisië, de Verenigde Staten, Turkije en Ghana.

De federale politie liet 190 kleine advertenties voor nagemaakte en illegale geneesmiddelen verwijderen. De politie vroeg de sluiting van 26 websites en de Cybersquad van de douane vroeg de sluiting van 108 websites. De autoriteiten vroegen tot slot bijstand voor 18 verkoopsaanbiedingen voor nagemaakte en illegale geneesmiddelen via sociale medianetwerken.

Internationaal werden 9,8 miljoen nagemaakte of illegale geneesmiddelen in beslag genomen, met een geraamde waarde van 36 miljoen dollar. Er werden o.a. vermageringspillen, kankergeneesmiddelen, potentiestimulerende middelen, cholesterolverlagende middelen en preventieve malariamiddelen in beslag genomen.

Naast 239 arrestaties werden 1.235 onderzoeken opgestart. Meer dan 9.000 websites werden gesloten en 19.000 advertenties voor illegale farmaceutische producten werden verwijderd van sociale medianetwerken.