Internationaal Strafhof berecht krijgsheer 'Terminator'

Bosco Ntaganda, bijgenaamd 'Terminator'. Foto uit 2009.
ANP Bosco Ntaganda, bijgenaamd 'Terminator'. Foto uit 2009.
De Congolese krijgsheer Bosco Ntaganda wordt berecht in Den Haag. De rechters van het Internationaal Strafhof besloten vandaag de zitting op het hoofdkwartier in Nederland te houden en niet in de buurt van de plek waar hij zijn vermeende misdrijven heeft gepleegd.

Ntaganda staat bekend als de 'Terminator' om zijn gevechten tijdens een opstand in de Democratische Republiek Congo, meer dan tien jaar geleden. Hij gaf zich in maart aan bij de Amerikaanse ambassade in Rwanda, die hem uitleverde aan het Strafhof. Hij wordt beschuldigd van achttien oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de mensheid, die hij heeft ontkend.

Het Internationaal Strafhof wordt in Afrika veelal gezien als een door Europeanen gedomineerd neokoloniaal instituut. Het hof is vaak opgeroepen zijn zaken dichter bij de betrokken gemeenschappen en slachtoffers te behandelen.

Verschillende partijen pleitten ervoor de zittingen tegen Ntaganda in de stad Bunia te houden, zodat zijn slachtoffers het gemakkelijk zouden kunnen volgen. De autoriteiten vrezen echter dat de veiligheid van getuigen niet kan worden gewaarborgd en dat overlevenden zouden worden herinnerd aan ,,hun lijden en trauma''.

De kosten van zittingen in Bunia zouden kunnen oplopen tot 600.000 euro.