Internationaal Gerechtshof veroordeelt opgelegde sancties van VS: "Kunnen gezondheid en leven van Iraanse bevolking ernstig schaden"

Leden van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
anp Leden van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Het Internationaal Gerechtshof (ICC), het hoogste rechtsorgaan binnen de Verenigde Naties, heeft de Verenigde Staten opgedragen om een einde te maken aan de sancties ten aanzien van Iran. Die zouden een impact hebben op de humanitaire hulp en burgerluchtvaart. 

"Het Hof geeft unaniem aan dat de Verenigde Staten (...) elke belemmering moeten opheffen van de vrije export naar Iran van medicamenten, medisch materiaal, voedsel en landbouwproducten die de maatregelen die op 8 mei 2018 werden aangekondigd, veroorzaken", staat in de tekst. Het vonnis heeft het ook over "reserveonderdelen die nodig zijn voor de veiligheid van de burgerluchtvaart". De Verenigde Staten moeten Iran met andere woorden opnieuw voorzien van voldoende humanitaire hulp. 

Iran spande in juli een rechtszaak aan bij het VN-gerechtshof in Den Haag, omdat de Amerikaanse sancties volgens het land strijdig zijn met een bilateraal verdrag tussen beide landen. 

Een nieuwe mislukking voor de Amerikaanse regering die verslaafd is aan sancties en een overwinning voor het recht

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif

De Verenigde staten hebben de beslissing van het ICC bekritiseerd. "De zaak is waardeloos, want het Hof heeft hierover geen enkele bevoegdheid", zei Amerikaans ambassadeur in Den Haag Pete Hoekstra. Hij bedrukte ook dat het niets betekent dat het Hof weigerde om de ingrijpende maatregelen te nemen waarachter Iran vroeg.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo had het iets later over een "verlies voor Iran". "We werken samen met het ministerie van Financiën om ervoor te zorgen dat sommige transacties met Iran, die humanitaire tegoeden viseren, kunnen blijven doorgaan", aldus Pompeo.

"Bevestiging dat Iran in zijn recht is"

De beslissing van het hof in Den Haag is "opnieuw een duidelijk teken dat bevestigt dat Iran in zijn recht is", schrijft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif in een persmededeling. "Een nieuwe mislukking voor de Amerikaanse regering die verslaafd is aan sancties en een overwinning voor het recht", klinkt het nog op Twitter.

Zarif vindt het "noodzakelijk dat de (internationale) gemeenschap collectief het verderfelijke unilateralisme van de Verenigde Staten belemmert". Verder noemde hij de opgelegde sancties nog illegaal. 

Sancties na terugtrekken uit nucleair akkoord

Nadat de VS zich terugtrok uit het internationale nucleaire akkoord met Iran uit 2015, kondigde de Amerikaanse president aan dat er een aantal sancties opnieuw geactiveerd zouden worden. De sancties kunnen "de gezondheid en het leven van de mensen op het grondgebied van Iran ernstig schaden", aldus het Hof woensdag. 

Tegen de uitspraak van het ICC kan beroep aangetekend worden.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emile De Smedt

  Internationaal gerechtshof bezord voor de heren in Iran.Niet bezorgd voor veroordelingen van meisjes en terchtstellingen.Het stelletje tabbaarddragers moeten bij blijven.Geen belerend vingertje vooralleer alles goed na te gaan.

 • Albert Hendrix

  Waarom ieder land moet voor zijn eigen kunnen zorgen waar waren ze toen Cuba geïsoleerd was toen sprak er niemand

 • marc Deglin

  er zouden meerd sancties tegen iran moeten komen , als je ziet hoe die daar de vrouwen behandelen , zie ander artikel : Zeinab was een kindbruid die zwaar mishandeld en verkracht werd. Nu is ze geëxecuteerd

 • Hedwig Jacobs

  Dus met andere woorden een land die zelfs hun eigen bevolking geen gelukkig en gezond leven kan geven, gelukkig hebben ze de islam , want alles is de wil van God en daar moet men zich bij neerleggen,

 • Filip Vanlaeken

  Weer een zinloos vehikel van de VN. Als er niet genoeg wisselstukken zijn, stop dan met vliegen. Als je medicijnen wil kopen, stop dan atoombommen te maken. Mag een land nog vrij zijn om zijn buitenlands beleid te voeren ? De VN, wie denken ze wel dat ze zijn ? Ze stoppen geen enkele genocide of oorlog, hebben Saudi Arabie in hun mensenrechten orgaan, dan ben je zelf een klucht ..