Internationaal Atoomenergieagentschap bevestigt dat Iran verder afwijkt van uraniumlimiet

Het IAEA-rapport bevestigt dat Iran uranium tot een zuiverheidsgehalte van 4,5 procent aan het verrijken is, dus boven de limiet van 3,67 procent die in het akkoord is opgenomen.
AFP Het IAEA-rapport bevestigt dat Iran uranium tot een zuiverheidsgehalte van 4,5 procent aan het verrijken is, dus boven de limiet van 3,67 procent die in het akkoord is opgenomen.
Iran wijkt de jongste weken verder af van zijn nucleaire overeenkomst met grootmachten, door zijn voorraden aan verrijkt uranium verder op te drijven, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

Volgens het agentschap heeft de islamitische republiek vandaag 241,6 kilo laagverrijkt uranium: 36,6 kilo meer dan begin juli, en 38,8 kilo meer dan toegestaan volgens het nucleaire akkoord. Teheran liet de uitvoering van het nucleaire akkoord de voorbije maanden geleidelijk aan varen als reactie op de uitstap van de Verenigde Staten uit het akkoord en de herinvoering van de Amerikaanse sancties tegen de Iraanse oliesector.

Het IAEA-rapport bevestigt dat Iran uranium tot een zuiverheidsgehalte van 4,5 procent aan het verrijken is, dus boven de limiet van 3,67 procent die in het akkoord is opgenomen. Maar Iran heeft het gehalte niet verder verhoogd sinds de vorige update van het agentschap in juli. Het akkoord van 2015 heeft als doel de Iraanse uraniumproductie binnen de perken en de verrijking laag te houden, om te voorkomen dat het land kernkoppen zou produceren. 

Het jongste IAEA-rapport verschijnt op een moment dat westerse landen de spanningen met Iran trachten te doen afnemen. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat hij zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani zou kunnen ontmoeten. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Bonacasa

  Cor Dierickx, een beetje beter de internationale politiek volgen zou je goed doen: het is Trump die een goed werkend akkoord heeft opgeblazen.

 • frans Venloo

  Iran heeft groot gelijk waarom mag het geen nucliaer programma opbouwen terwij vele landen dee al hebben en dat is schijnbaar normaal . Denk aan Israel Noord korea en de vele andere .

 • Gerard Braeckmans

  Cor Dierckx, den Trump is er de oorzaak van dat het terug opgestart is. De rollen niet omdraaien!

 • Jan Verstrepen

  Amerika wist het en doet iets, de EU droomt verder.

 • ivan de ridder

  Trump stapt uit het kernakkoord omdat Iran zogezegd zich niet houdt aan hun deel van de overeenkomst en stelt dat hij een veel betere deal kan opmaken. Al enige plannen? Ondertussen mag boezemvriend Kim Jong-Un kernwapens produceren wat hij wilt en raketjes de lucht in schieten zoveel hij wenst. Al enige plannen? Dubbele standaard.