Intern wapengeweld doodde sinds 1968 meer Amerikanen dan alle oorlogen uit Amerikaanse geschiedenis

Bezoeker van een wapenbeurs in Houston, Texas.
getty Bezoeker van een wapenbeurs in Houston, Texas.
De voorbije vijftig jaar stierven meer Amerikanen door intern wapengeweld dan in alle oorlogen uit de Amerikaanse geschiedenis samen. Volgens officiële cijfers kwamen sinds 1968 meer dan 1,5 miljoen Amerikanen om het leven door wapenincidenten. Daar staat tegenover dat in alle oorlogen waarbij de VS betrokken waren 1,2 miljoen militairen omkwamen.

Na de schietpartij in Las Vegas, waarbij 58 mensen om het leven kwamen, is de schietpartij in een nachtclub in Orlando van vorig jaar de tweede dodelijkste met 49 doden, voor de moordpartij in de Sandy Hook school in 2012 waarbij 26 kinderen omkwamen. Na die schietpartij beloofde toenmalig president Barack Obama maatregelen te zullen nemen om het wapengeweld in de VS in te dijken. Zo werd een twintig jaar oud amendement geschrapt dat de Amerikaanse dienst voor volksgezondheid verhinderde de impact van wapengeweld te onderzoeken.

Toch bleef de dienst aarzelen om het meest omstreden aspect van de Amerikaanse samenleving onder de loep te nemen. Volgens activisten is de invloed van de wapenlobby op de politiek te groot en vreest de overheidsdienst dat het haar toegekende budget zal worden beknot.

nbcnews17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  80 jaar hebben de Amerikanen een genocide gepleegd op de indianen. Toen was er van Hitler nog geen sprake of lag hij nog in zijn wieg. Hoeveel doden zijn daar gevallen? "Een goede indiaan is een dode indiaan" was hun motto en ze schoten ze aan flarden.Ze zagen hen ook niet als mensen, het waren wilden, zoals onze voorvaderen de zwarten in Congo als wilden zagen en niet als mens. Om nog niet te spreken over de zwarte slaven die gedood werden. Wreed individu, de mens.

 • Philippe De Swert

  @walter boelen. Die 30.000 doden per jaar, wel daarin zitten 20.000 zelfmoorden met vuurwapens... Ik heb wel een lichtelijk andere definitie van vuurwapengeweld en daar zitten zelfmoorden niet in..

 • Carlos Miguel

  En honderdduizenden native Indians niet meegerekend dus ..

 • walter boelen

  wat een opgeklopte boel dat zou betekenen 30.000 doden per jaar media melden een schietpartij per dag dwz dat bij elke schiet partij 80 doden moeten vallen indien het cijfer in dit bericht juist is

 • Richard Naegels

  Dus is de wapenwet ok want oorlogvoeren is duurder of.......?