Interim-president Venezuela beschuldigt regime van intimidatie, Verenigde Staten waarschuwen voor gevolgen als politie vrouw en kind oppositieleider niet met rust laten

Europese Unie start internationale bemiddeling in Venezuela

Juan Guaidó samen met zijn vrouw Fabiana Rosales en 20 maanden oude dochtertje Miranda.
AP Juan Guaidó samen met zijn vrouw Fabiana Rosales en 20 maanden oude dochtertje Miranda.
De Venezolaanse parlementsvoorzitter Juan Guaidó, die zichzelf tot interim-president heeft uitgeroepen, beschuldigt de autoriteiten van pogingen zijn gezin te intimideren. Hij stelt dat de elite-eenheid FAES op zoek was naar zijn vrouw Fabiana. Het hoofd van de nationale politie zegt dat de beschuldiging van Guaidó volledig onwaar is. De Verenigde Staten waarschuwen het regime van zittend president Nicolas Maduro voor “gevolgen”.

De 35-jarige Guaidó vertelde dat agenten van de FAES naar zijn woning waren gegaan. Daar vroegen ze volgens de politicus naar zijn echtgenote. “De dictatuur denkt dat zij ons kan intimideren”, zei hij tijdens een toespraak in Caracas. Hij waarschuwde dat hij de veiligheidsdiensten verantwoordelijk houdt als zijn 20 maanden oude kind iets overkomt.

De zelfverklaarde interim-president werd gesteund door de Amerikaanse regering, die vanavond zittend president Maduro waarschuwde dat er “gevolgen” zouden zijn voor de “flagrante pogingen tot indimidatie”. Hij kreeg ook bijval van het hoofd van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). “We veroordelen de intimidatie van president Guaidó en zijn gezin door de repressieve eenheden van de illegale dictatuur in Venezuela”, tweette secretaris-generaal Luis Almagro. “Dit is wat Nicolás Maduro verstaat onder een 'dialoog’.” 

De nationale veilgiheidsadviseur van de Verenigde Staten John Bolton heeft Maduro ook opgeroepen om de amnestie die zijn tegenstander aanbiedt, te accepteren. “Ik wens Nicolas Maduro en zijn belangrijkste raadslieden een lang en vreedzaam pensioen, ergens op een mooi strand ver weg van Venezuela “, liet Bolton op Twitter weten. “Dat ze maar profiteren van de amnestie die president Guaido hen aanbiedt, en iets anders gaan doen. Hoe sneller, hoe liever”, voegde de adviseur van president Trump er nog aan toe.

Dialoog en nieuwe verkiezingen

De Europese Unie richt ondertussen een ‘internationale contactgroep’ van Europese en Latijns-Amerikaanse landen op die zullen bemiddelen in Venezuela, waar de economische, politieke en institutionele crisis een hoogtepunt bereikt heeft. Het is de bedoeling de politieke dialoog in het land te faciliteren, en die dialoog te doen uitmonden in de organisatie van nieuwe presidentsverkiezingen. Dat heeft Europees hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini bekendgemaakt.

Tijdens een vergadering in de Roemeense hoofdstad Boekarest herhaalden de Europese ministers van Buitenlandse Zaken dat ze enkel nog het Venezolaanse parlement erkennen als “legitieme democratische instelling”. Ze zeggen voorzitter Guaidó hun steun toe “in zijn institutionele rol”.

Naast de Europese Unie zelf, zullen verschillende Europese landen deel uitmaken van de contactgroep: Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Bolivië, Costa Rica, Ecuador en Uruguay hebben hun medewerking ook al toegezegd, enkele andere Latijns-Amerikaanse landen zullen volgens Mogherini nog volgen.

AFP

Extra sancties

Volgens de hoge vertegenwoordiger is de EU bereid extra sancties te treffen tegen Venezolaanse gezagsdragers die de crisis proberen te bestendigen. Europa wil ook zijn humanitaire hulp aan het land opvoeren.

Eerder donderdag besliste het Europees Parlement in een resolutie om parlementsvoorzitter Guaidó officieel te erkennen als interim-president. Maar omdat het parlement geen zeggenschap heeft in het Europees buitenlands beleid, was dat echter niet meer dan een symbolische erkenning. De parlementsleden hoopten dat de lidstaten hun voorbeeld zouden volgen, maar dat gebeurt dus niet. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Vanderhoydonck

  Er zijn zelfs geen medicamenten meer te krijgen,laat staan normaal voedsel en dit reeds jaren,

 • Anita Wellens

  Als de voornaamste export van Venezuela broccoli was, zouden de US en en de EU dan nog geïnteresseerd zijn in dat land ?

 • Recardo Fratali

  Natuurlijk gaat iedereen hem steunen daar zit olie .

 • Frans Peeters

  Zo zie je maar als VS de olie niet kan pikken dreigt er oorlog

 • Yasin Albay

  Maduro is verkozen door het volk, wie is deze pippo die zich even interim president noemt. VS moeit u met u eigen zaken, ipv overal ter wereld chaos te veroorzaken