Intensivist: “Meeste coronapatiënten op intensive care hebben overgewicht”

Een coronapatiënt met een vorm van zwaarlijvigheid wordt behandeld in een ziekenhuis in de Noord-Italiaanse stad Turijn. (archieffoto 27 maart)
EPA Een coronapatiënt met een vorm van zwaarlijvigheid wordt behandeld in een ziekenhuis in de Noord-Italiaanse stad Turijn. (archieffoto 27 maart)
Twee derde tot 80 procent van de coronapatiënten die in Nederlandse ziekenhuizen op de intensive care liggen, hebben overgewicht. Dat zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC), vrijdag in het tv-programma Jinek op de commerciële zender RTL.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In dezelfde uitzending schetste zijn collega, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen Peter van der Voort, de situatie rondom achttien intensive care-patiënten die daar worden behandeld. Hem was opgevallen dat de patiënten vrijwel allemaal hetzelfde postuur hadden en lijden aan zwaarlijvigheid. Volgens Gommers is dat dus een vrij algemeen beeld in Nederland.

Wat de reden precies is, is niet onderzocht. Maar volgens Gommers kan het ermee te maken hebben dat mensen met overgewicht ook vaker dan gemiddeld suikerziekte hebben en daarmee kwetsbaar zijn voor het virus. Ook zou een zware borstkas het ademen kunnen bemoeilijken.

Het aantal coronapatiënten op de intensive care-afdelingen van Nederlandse ziekenhuizen nadert de duizend.  Het dodental steeg zondag fors met 132 tot 771. Ook het aantal besmettingen is gestegen tot 10.886. Dat zijn er 1.104 meer dan zaterdag.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • catharina De Weirt

  Tja,wat noem je overgewicht. We kunnen niet allemaal een perfect figuur hebben. En iets zwaardere mensen hebben niet allemaal suiker... Cath v.s

 • Gino Denil

  Obesitas is de laatste 10 jaar verdriedubbeld in China. En zelfs 1 op de 5 kinderen heeft overgewicht. De Chinees is een levensgenieter. De bourgondiër van Azië. En sedert Coca Cola, Mac Donalds en de westerse levensstijl daar ingang gevonden hebben krijg je er ook onze neveneffecten op de gezondheid.

 • Saar Caron

  Altijd die excuses en defensieve antwoorden van de zwaarlijvigen (ben beleefd aan het blijven he) tis teveel geen excuus, ongezond met nadelen doe er iets aan of ontken het al niet op zij minst. Ps jezelf graag zien is gezond willen zijn, voormalige 100 kilo wegende persoon dus haat maar zoveel je wilt. I made it en ja veel beter en veel moeite.

 • Danny Buyse

  Dit was mij absoluut ook opgevallen maar heb dit nog niet durven posten. Zo opvallend bij alle video's van de intensieve afdeling dat het zwaarlijvige mensen waren en dat viel nog meer op door ze op hun buik te leggen.

 • Roger Geens

  Kalknagels ,dat is een goei .Ik weeg ook iets te zwaar maar ik heb al gemerkt dat vele lichtgewichten voor mij (mei '20 78) het loodje hebben gelegd en nu zal ik eens verder spitten in mijn tuin .Werken is en blijft gezond .Hopelijk komen de zwaargewichten allemaal terug op de been ,is het voor hen ,dan toch voor hun naasten en familie en vrienden . Gezondheid aan allen !